חדשות

ארדיקציה של הליקובקטר פילורי אינה מבטלת את הסיכון לממאירות עם דלקת קיבה אטרופית כרונית (מתוך Int J Cancer )

01/12/2009

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

למרות שארדיקציה של הליקובקטר פילורי מביאה להאטה משמעותית בהתפתחות סרטן קיבה, בחולים עם דלקת קיבה אטרופית כרונית נרחבת עדיין קיים סיכון מוגבר לסרטן קיבה לאחר סילוק הפתוגן, כך מדווחים חוקרים מיפן.

 

החוקרים מסבירים כי ארדיקציה של הליקובקטר פילורי נחשבת אמצעי יעיל להפחתת הסיכון להתפתחות סרטן קיבה. עם זאת, התפתחות סרטן קיבה לאחר ארדיקציה של הליקובקטר פילורי תלויה גם בהיקף האטרופיה של הקיבה.

 

במשך 9.3 שנים, החוקרים עקבו אחר 3656 חולים עם זיהום פרסיסטנטי בהליקובקטר פילורי ו-473 חולים עם ארדיקציה מוצלחת של החיידק, במטרה להעריך את הסיכון להתפתחות סרטן קיבה. מרבית החולים בשתי הקבוצות היו גברים.

 

מאחר וההערכה של אטרופיה של הקיבה, המבוססת על היסטופתולוגיה או אנדוסקופיה, נתונה לטעויות, החוקרים העריכו את חשיבות הערכת רמות פפסינוגן בדם כמדד אובייקטיבי להערכת היקף האטרופיה של הקיבה.

 

ב-1329 מבין 3656 המשתתפים עם זיהום הליקובקטר פילורי פרסיסטנטי (36.4%) תועדה דלקת קיבה אטרופית כרונית, זאת לעומת 155 מבין 473 החולים לאחר ארדיקציה של הליקובקטר פילורי (32.8%).

 

במהלך המעקב, ב-55 מבין 3656 החולים עם זיהום פרסיסטנטי בהליקובקטר פילורי תועדה ממאירות חדשה של הקיבה, זאת בהשוואה ל-5 מבין 473 המשתתפים לאחר ארדיקציה של הפתוגן.

 

החוקרים מוסיפים כי בעוד שהתפתחות ממאירות בחולים עם זיהום פרסיסטנטי הייתה די קבועה לאורך תקופת המעקב, תועד עיכוב בולט בהתפתחות הממאירות בחולים לאחר ארדיקציה של הליקובקטר פילורי; הגידול הראשון אובחן חמש שנים לאחר ארדיקציה. בנוסף, הממאירויות בחולים לאחר ארדיקציה של הליקובקטר פילורי היו בשלב פחות מתקדם, בהשוואה לממאירויות שאובחנו בקרב חולים עם זיהום פרסיסטנטי.

 

החוקרים בחנו גם את ההשפעות של ארדיקציה של הליקובקטר פילורי על התפתחות ממאירות, בהתאם להיקף האטרופיה הקיימת בקיבה, כפי שהעריכו לפי רמות פפסינוגן בדם. בחולים עם בדיקה חיובית לפפסינוגן בדם ודלקת קיבה אטרופית נרחבת, אבחנת סרטן קיבה אושרה בשלושה חולים לאחר ארדיקציה של הליקובקטר פילורי וב-30 חולים שלא עברו ארדיקציה של החיידק.

 

החוקרים זיהו ירידה מובהקת בהיארעות ממאירות קיבה לאחר ארדיקציה רק בקבוצת החולים עם בדיקה שלילית לפפסינוגן בדם.

 

מתוצאות המחקר עולה כי התפתחות ממאירות לאחר ארדיקציה של הליקובקטר פילורי תלויה בנוכחות דלקת קיבה אטרופית כרונית נרחבת, לפני הארדיקציה, וכי ארדיקציה של הליקובקטר פילורי מסייעת למרבית הנבדקים עם תשובה שלילית לפפסינוגן בדם ודלקת קיבה אטרופית כרונית קלה, כפי שהוגדר לפי רמות פפסינוגן.

 

הם ממליצים על בדיקות סקר שגרתיות (אנדוסקופיה) במשך לפחות 10 שנים, בחולים עם אטרופיה נרחבת, גם לאחר ארדיקציה מלאה של הליקובקטר פילורי.

 

Int J Cancer 2009;125:2697-2703

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני