חדשות

האם קיים קשר בין כאבי בטן בילדים ובין זיהום הליקובקטר פילורי? (מתוך Pediatrics)

23/02/2010

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מסקירה סיסטמית חדשה, שפורסמה במהדורת 15 בפברואר של Pediatrics עולה כי אין קשר בין כאבי בטן בילדים ובין זיהום בהליקובקטר פילורי.

 

החוקרים מסבירים כי כאבי בטן חוזרים בילדים ותסמינים אחרים של מערכת העיכול הן תלונות נפוצות בילדים. התרומה של הליקובקטר פילורי במקרים אלו עדיין שנויה-במחלוקת. עם זאת, גובר הלחץ על רופאים ראשונים לערוך בדיקות סקר לנוכחות זיהום בהליקובקטר פילורי בילדים תסמיניים.

 

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Medline ו-Embase עד יולי 2009, לזיהוי מחקרים שבחנו את הקשר בין הליקובקטר פילורי ותסמינים של מערכת העיכול בילדים עד גיל 18 שנים. מחקרים שדיווחו על כאבי בטן ללא הגדרה נוספת (ולכן שאינם עונים על קריטריוני Apley), קובצו כאבי בטן ממקור בלתי-ספציפי. על-בסיס רשימת קריטריונים, החוקרים דירגו את האיכות המתודולוגית, וכן חישבו את יחס הסיכויים.

 

מבין 38 מחקרים שענו על קריטריוני הסקירה, 23 היו מחקרי מקרה-ביקורת, 14 מחקרי חתך ומחקר אחד כלל מדגם פרוספקטיבי, עם איכות מתודולוגית נמוכה בסך הכול.

 

באשר לקשר בין כאבי בטן חוזרים וזיהום הליקובקטר פילורי בילדים, יחס הסיכויים עמד על 1.21 (95% CI = 0.82-1.78) ב-12 מחקרי מקרה-ביקורת ו-1.00 (95% CI = 0.76-1.31) בשבעה מחקרי חתך. מטה-אנליזה להערכת הקשר בין כאבי בטן ממקור בלתי-ספציפי ובין זיהום הליקובקטר פילורי מצאה יחס סיכויים של 2.87 (95% CI = 1.62-5.09) בשישה מחקרים מבוססי-בית חולים, לעומת 0.99 (95% CI = 0.46-2.11) בחמישה מחקרים מבוססי-אוכלוסייה. החוקרים זיהו קשר מובהק סטטיסטית בין כאב אפיגסטרי וזיהום הליקובקטר פילורי ב-2 מבין 3 מחקרים שדיווחו על תוצאה זו.

 

החוקרים לא מצאו קשר בין כאבי בטן חוזרים ובין זיהום בהליקובקטר פילורי בילדים ועדויות סותרות בנוגע לקשר בין כאב אפיגסטרי והזיהום החיידקי. הם מצאו עדות לקשר בין כאבי בטן ממקור בלתי-ספציפי, אך לא יכלו לאשר ממצאים אלו בילדים המטופלים במרכז רפואי ראשוני.

 

מגבלות המחקר כוללות את האפשרות שחלק מהמחקרים בנושא לא-זוהו במסגרת החיפוש שערכו החוקרים, וכי חלק מהמידע שנאסף ע"י הסוקרים לא ניתן במאמר שפורסם בעיתון. בסה"כ, האיכות המתודולוגית הייתה נמוכה, וקיימת הטרוגניות סטטיסטית וקלינית גדולה בין המחקרים.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי אין קשר בין כאבי בטן חוזרים ובין זיהום בהליקובקטר פילורי, לפיכך, אין מקום לערוך בדיקות סקר בילדים עם תסמין זה, ללא קשר לתנאים ולמיקום הגיאוגרפי. יתרה מזאת, פרט לכאב אפיגסטרי, החוקרים לא מצאו קשר בין כל התסמינים האחרים ממערכת העיכול שנבדקו במחקרים מבוססי-אוכלוסיה או מבוססי מרכז רפואי ראשוני, ובין זיהום בהליקובקטר פילורי בילדים.

 

Pediatrics. Published online February 15, 2010

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני