חדשות

אולטראסאונד אנדוסקופי הינו טוב כמו אולטראסאונד טראנס-אבדומינאלי לאבחנת כאב (מתוך ה- Gastrointestinal Endoscopy)

22/08/2010

מאת ד"ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בירחון Gastrointestinal Endoscopy, עולה כי אולטרא סאונד אנדוסקופי הינו יעיל במציאת גורם לכאבי בטן עליונה באותה מידה כמו אולטראסרונד טראנס-אבדומינאלי, ולעתים אף טוב יותר.

לדברי החוקרים, כאבי בטן עליונה מהווים 43% מן הגורמים לביצוע אנדוסקופיה של דרכי העיכול העליונות בארה"ב, כאשר אולטרא סאונד אנדוסקופי מבוצע פעמים רבות באותן נסיבות.

החוקרים מציינים כי על אף שמדובר בכלי אבחנתי מצוין, אולטרא סאונד אנדוסקופי לרוב אינו לוקח חלק מן האלגוריתם הקליני בשלביו המוקדמים, אלא מבוצע לאחר שבדיקות אחרות אינן מספקות אבחנה.

אולם, החוקרים טוענים כי בדיקה זו צריכה לתפוס את קדמת הבמה בכל הנוגע לחולים עם כאבי בטן עליונה.

החוקרים מדגישים כי לא מדובר בתחליף לאנדוסקופיה נהוגה של דרכי העיכול העליונות.  יחד עם זאת, אולטרא סאונד אנדוסקופי משלב יתרונות של אנדוסקופיה עליונה ושל אולטרא סאונד טראנס-אבדומינאלי בבדיקה אחת.

במחקר הנוכחי נכללו 172 חולים עם כאבי בטן עליונה (59% מתוכם עם תלונות במשך יותר משנה).  החולים עברו תחילה אנדוסקופיה יחד עם אולטרא סאונד אנדוסקופי, ולאחר מכן אולטרסאונד טראנסאבדומינאלי תוך 4 שבועות.

גורם לכאב זוהה לבסוף ב- 66 חולים.  האבחנות השכיחות ביותר היו מחלת כיס מרה, אזופגיטיס או GERD (gatroesophageal reflux disease), מחלת כיב פפטי, פנקראטיטיס כרונית, ממאירות של הלבלב ועוד.

בקרב 66 חולים אלו, שיעור האבחנות המדויקות עמד על 64% באנדוסקופיה של דרכי העיכול העליונות יחד עם אולטרא סאונד אנדוסקופי, בהשוואה ל- 61% באנדוסקופיה יחד עם אולטרא סאונד טראנס-אבדומינאלי ((p=0.27.  אולטרא סאונד אנדוסקופי היה טוב יותר בזיהוי פנקראטיטיס כרונית ואבני מרה.

לפיכך, מסיקים החוקרים כי אנדוסקופיה עליונה המשולבת באולטרא סאונד אנדוסקופי צריכה להחשב כבדיקת קו ראשון אבחנתית לאלו המתלוננים על כאבי בטן עליונה.

Gastrointest Endosc

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני