HPV

חדשות

בדיקת רוק עשויה לסייע באבחנה של ממאירות סמויה בחלל הפה על-רקע נגיף HPV (מתוך Frontiers in Oncology)

22/05/2020

 

בדיקת רוק לזיהוי ממאירות בחלל הפה והלוע משנית לנגיף HPV-16 (Human Papillomavirus) הינה הבדיקה הראשונה בעולם היכולה להוביל לזיהוי ממאירות זו במבוגרים ללא תסמינים, כך עולה מתיאור מקרה שפורסם בכתב העת Frontiers in Oncology.

 

בדיקת הרוק נבחנה במחקר להערכת הימצאות דנ"א של HPV-16, אשר כלל 650 משתתפים בריאים שנבדקו לדנ"א של HPV-16 בחלל הפה. מבין אלו, בשלושה נבדקים תועדה עדות לזיהום עיקש בנגיף בחלל הפה.

 

לאחר שהחוקרים פנו לשלושת המשתתפים הללו, גבר אחד בגיל העמידה אשר נמצא חיובי באופן עקבי לנגיף לאורך תקופה של 36 חודשים, עם עומס נגיפי שעלה בקביעות לאורך הזמן, הוזמן להערכה במרפאת אף אוזן וגרון.

 

ההערכה הקלינית הראשונית של חלל הפה והלוע שכללה מישוש ואור לבן לא זיהתה ממצאים חריגים משמעותיים.

 

החוקרים מציינים כי בדיקת CT או MRI עשויות לסייע במקרים אלו, אך הדמיות אלו אינן יכולות לזהות נגעים קטנים מכמה מילימטרים.

 

במקרה הנוכחי, דגימת רוק נאספה בתחילת המחקר, לאחר 6, 12 ו-36 חודשים מהגיוס למחקר ושוב שבועיים לאחר שהחולה החליט על כריתת שקדים דו"צ. דנ"א מוצה מדגימות הרוק, כמו גם מרקמת השקדים לאחר הניתוח.

 

מתוצאות דגימת הרוק עלה כי העומס הנגיפי עלה באופן אקספוננציאלי לאורך 36 חודשי המעקב, מ-3.43 עותקים ל-50 ננוגרם בתחילת המחקר ל-1,281.69 עותקים ל-50 ננוגרם לאחר 36 חודשים.

 

בניתוח נמצא נגע קרצינומה של תאי קשקש בגודל 2 מ"מ בשקד השמאלי, אך כך יתר הרקמות היו תקינות ובדיקות לדנ"א של HPV-16 חזרו שליליות.

 

שבועיים לאחר ניתוח לכריתת שקדים, העומס הנגיפי בדגימות הרוק לא היה מדיד עוד.

 

מקרה זה מדגים כי בדיקת נוכחות HPV בדגימת רוק עשויה לזהות נגעים קטנים יותר מאלו הניתנים לזיהוי בבדיקה קלינית או אף בבדיקות הדמיה ואותה בדיקת רוק יכולה גם לשמש לניטור התגובה לטיפול.

 

מאחר ומרבית הממאירויות בחלל הפה והלוע מאובחנות כיום בשלבים הרבה יותר מתקדמים, התערבות ניתוחית כרוכה לעיתים קרובות במוגבלות משמעותית. לאור האפשרות להביא להחלמה במקרה זה עם התערבות בת 15 דקות בלבד, אשר לא כרוכה בכל סיבוך, החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את חשיבות בדיקות הרוק לנגיף HPV-16 בזיהוי מוקדם של ממאירויות בחלל הפה.

 

Frontiers in Oncology. Published online March 31, 2020

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני