חדשות

חומר נוגד הקאה יעיל במנה בודדת כמו טיפול מתמשך (מתוך Lancet Oncology)

22/05/2009

מחקר חדש המתפרסם בחודש מאי מדווח כי מניעת בחילת באנשים הנמצאים בטיפול כימותרפי ע"י שימוש במנה חד-פעמית של אנטגוניסט לרצפטור ל-Neurokinin-1, CASOPITANT, יעילה כמו טיפול רב-יומי פומי או תוך-ורידי של אותו חומר.

 

החומר אינו מאושר כיום לשימוש בכל צורה, ויש רק אנטגוניסט לרצפטור Neurokinin-1 אחד נוסף – APREPITANT (Emend), המאושר ע"י ה-FDA ורשות התרופות האירופאית. גם חומר זה יכול להינתן במנה בודדת, אבל במתן תוך-ורידי בלבד – מתן פומי צריך להמשך 3 ימים.

 

החוקרים מדגישים כי במידה ויאושר, סביר כי צורת מתן זו תועדף ע"י חולים רבים עקב נוחות הנטילה.

לטענת החוקרים, היתרון החשוב של החומר הוא ההשפעה המתמשכת שלו, כך שההגנה העוצמתית שמעניק התכשיר תספיק למניעת בחילות במשך 5 ימי טיפול כימותרפי.

ההנחיות כיום הן כי נוגדי רצפטור Neurokinin-1 יינתנו בשילוב חומר נוגד בחילה אחד כאשר מטופל עובר סבב כימותרפי עם פוטנציאל גבוה לגרימת בחילות והקאות.

במחקר, שהיה Phase 3 של התרופה, ניתן החומר כחלק ממשטר שכלל 3 תרופות נוגדות בחילה, יחד עם ONDANSTERON (Zofran), ו-DEXAMETHASONE, לחולים עם גידול סולידי המקבלים כימותרפיה מבוססת CISPLATINUM, הגורמת לבחילות קשות.

החוקרים מסבירים כי אנטגוניסטים לרצפטור סרוטונרגי 5-HT3 כגון ONDANSETRON הוכחו כיעילים מאוד בשלב האקוטי של הבחילות, כלומר ב-24 שעות הראשונות, אך אינם כה יעילים בשלב המאוחר יותר של הטיפול.

 

המחקר כלל 810 מטופלים ממספר מרכזים, שסובלים מגידול סולידי כגון סרטן ריאה מסוג Non-Small-Cell וגידולי ראש-צוואר, שקיבלו משטרי כימותרפיה מבוססי ציספלטין, הגורם לבחילה בכמעט כל המטופלים.

כל המטופלים קיבלו DEXAMETHASONE ו-ONDANSETRON ובנוסף חלק מהמשתתפים קיבלו אינבו, חלקם קיבלו מנה בודדת פומית של CASOPITANT MESYLATE 150mg, וחלקם קיבל 3 ימי טיפול תוך-ורידי ופומי של CASOPITANT MESYLATE (90 מ"ג ביום הראשון תוך-ורידית ו-50 מ"ג פומית בימים 2 ו-3).

 

יעד המחקר היה תגובה מלאה – ללא הקאות וללא שימוש ב"תרופות הצלה" לבחילות.

 

יותר מטופלים בקבוצת הטיפול הגיעו ליעד של תגובה מלאה לאחר מחזור מלא של כימותרפיה.

66% מהמטופלים בקבוצת הביקורת הראו תגובה מלאה, בעוד 86% בקבוצה שקיבלה טיפול פומי יחיד (P<0.0001) ו-80% בקבוצת הטיפול למשך 3 ימים (P=0.0004).

גם לאורך מספר מחזורי כימותרפיה, נשמרה פרופורציית התגובה דומה בין הקבוצות.

 

החולים התבקשו למלא "יומן בחילות והקאות", וכן למלא שאלון איכות חיים Functional Living Index-Emesis (FLIE) בתחילת המחקר ולאחר 6 ימי טיפול.

ע"פ ניתוח שאלוני ה-FLIE, 64% מהמטופלים בקבוצת המחקר לא הושפעו לרעה מבחילות וכימותרפיה, לעומת 77% ו-78% בקבוצת ה-CASOPITANT החד-פעמי והתלת-יומי, בהתאמה.

יחד עם זאת, רק 58% מהמטופלים בקבוצות שקיבלו CASOPITANT היו מרוצים מאוד מהטיפול שקיבלו כנגד בחילות, זאת לעומת 51% בקבוצת הבקרה.

 

תופעות לוואי התרחשו ב-77% מהמטופלים שקיבלו מנה חד-פעמית של התכשיר החדש, ב-75% ממטופלי קבוצת שלושת הימים וב-73% מקבוצת הביקורת.

בשתי קבוצות הטיפול היו שיעורי תגובות הלוואי הקשות גבוהים יותר מקבוצת הביקורת – 16% אל מול 11%.

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר היו אלו הקשורים בציספלטין, ולדברי החוקרים שיעורי ההופעה היה בהתאם לצפוי במתן פרוטוקולים אלה של כימותרפיה.
יחד עם זאת, ביצעו החוקרים אנאליזה מדויקת בכדי לנסות להבין מדוע נצפו שיעורי נויטרופניה גבוהים יותר בקבוצת ה-
CASOPITANT – 40% בשתי קבוצות הטיפול לעומת 30% בקבוצת הביקורת.

החוקרים מסבירים כי CASOPITANT מעכב במידה מסוימת את אנזים ה-CYP3A, אנזים שאחראי על מטבוליזם של VINORELBINE ו-ETOPOSIDE, ולכן מתן שלו גורם לרמות פעילות גבוהות יותר של חומרים אלו בדם.

 

Lancet Oncol. 2009 May 8.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני