חדשות

יעילותו של ניתוח לייזר דרך הפה לסרטן של בסיס הלשון (מתוך Otolaryngology-Head and Neck Surgery)

23/08/2009

 

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון Otolaryngology-Head and Neck Surgery עולה כי כריתה דרך הפה באמצעות לייזר הינה שיטה יעילה באותה מידה כמו גישות ניתוחיות מסורתיות ופולשניות יותר עבור קרצינומת תאי קשקש של בסיס הלשון, וכי עשויה להביא לתוצאות תפקודיות ואיכות חיים טובות אף יותר.

החוקרים מציינים כי בעבר, ממאירויות של בסיס הלשון טופלו בדרכים ניתוחיות בגישה צווארית, באופן מאתגר מבחינה טכנית וכזה המציב את המטופלים בסיכון לסיבוכים שונים, כגון הפרעות בדיבור ובבליעה.

 

לעומת זאת, באמצעות כריתת הגידול דרך הפה באמצעות לייזר (Transoral laser excision) הגישה אל הגידול נעשית דרך הפה, וזאת בעזרת אנדוסקופ ועליו מצלמה מוארת ועדשות מיקרוסקופיות. תוך שימוש בלייזר C02 בשילוב עם micro-staging, המנתחים מסירים בגישה זו את הגידול הסרטני בחתיכות קטנות על מנת לצמצם את הסיכון לסיבוכים.

 

במחקר הנוכחי נכללו 71 חולים אשר עברו כריתת גידול באמצעות לייזר, ואשר אחריהם עקבו החוקרים למשך 24 חודשים לפחות. כל הניתוחים בוצעו בידי מנתח יחיד.

 

לדברי החוקרים, חולה אחד סבל ממחלה בשלב I, בתשעה חולים היה הגידול בשלב II, ב-7 היה בשלב III וב-54 החולים הנותרים היה בשלב IV של המחלה. בתום 24 חודשי המעקב, שיעורי השרידות הכוללת והשרידות הספציפית-למחלה עמדו על 90% ו-94%, בהתאמה. לעשרה אחוזים מן החולים הייתה הישנות אזורית.

 

החוקרים מסבירים כי מכיוון שמספר כה קטן מן החולים מתו, לא היה ביכולתם לבסס קשר בין השרידות ובין מינם של החולים, שלב מחלתם, מצב מעורבות בלוטות הלימפה או השימוש שעשו בטיפול אדג'ובנטי.

 

46 מהחולים השלימו בנוסף את שאלון איכות החיים של אוניברסיטת וושינגטון. ציוניהם הראו כי מרביתם סבלו מכאב מועט אם בכלל והיו בעלי יכולות בליעה ודיבור תקינות או כמעט-תקינות.

 

החוקרים מסכמים כי בזכות רמת הדיוק של גישה ניתוחית זו, מרבית החולים הזדקקו לפחות כמותרפיה אדג'ובנטית, ובחלק מהמקרים לא היו זקוקים לכמותרפיה כלל. לדבריהם, ניתוח לייזר טרנס-אוראלי הינו מתקבל על הדעת ובמקרים רבים הינה אפשרות הטיפול המועדפת לגידולים המתאימים בגודלם בפן האחורי של הלשון. הם טוענים כי בטיחותה הכללית ותוצאותיה התפקודיות של השיטה המתוארת הינן במקרים רבים עדיפות על פני הגישות הניתוחיות הפתוחות המקובלות, ועל פני טיפולי רדיותרפיה וכמותרפיה שעשויים להגיע למינונים גבוהים.

 

Otolaryngol Head Neck Surg 2009;141:66-69

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני