חדשות

ההשפעה של חסר וויטמין D על כאבי ראש (Headache)

09/01/2013

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש מנורבגיה עולה קשר בין כאבי ראש, שאינם על-רקע מיגרנה, ובין רמות נמוכות של וויטמין D (25-Hydroxyvitamin D), עם עליה של 20% בהיארעות כאבי ראש במשתתפים עם הרמות הנמוכות ביותר של וויטמין D, בהשוואה לאלו עם הרמות הגבוהות ביותר של הוויטמין. מנגד, לא זוהה קשר בין רמות וויטמין D בדם ובין מיגרנה.

 

לדברי החוקרים, הקולטן לוויטמין D ו-1-Alfahydroxylase, האחראי להידרוקסילציה של 25(OH)D למטבוליט הפעיל, 1,25-Dihydroxyvitamin D, מצויים באזורים במוח המעורבים בפתופיזיולוגיה של כאבי ראש ומיגרנה, ולכן עולה תפקיד מסוים לוויטמין D ברקמות אלו.

 

החוקרים בחנו את הקשר בין רמות הוויטמין ובין כאבי ראש במדגם שלל כ-11,600 משתתפים בסקר השישי של מחקר Tromso, מחקר שהחל בשנת 1974 ומשמש כמאגר למעקב אחר גורמי סיכון למחלות. המחקר התמקד תחילה במחלות לב וכלי דם, אך לאורך השנים כלל גם מספר מצבים ומחלות כרוניות אחרות, דוגמת מצב וויטמין D וכאב כרוני.

 

המשתתפים מילאו שאלונים שכללו שאלות בנוגע לכאבי ראש בשנה האחרונה. במידה והשיבו בחיוב, הם התבקשו לפרט אם כאב הראש היה מסוג מיגרנה או אחר, ביחד עם התדירות הממוצעת, משך, עוצמת וסוג הכאב.

 

725 משתתפים העידו בשאלונים כי סבלו ממיגרנה, אם כי רק כמחצית מהם ענו על הקריטריונים להגדרת מיגרנה. 3,336 משתתפים דיווחו על כאבי ראש מסוג אחר, אך מבין אלו, 1,051 מילאו את הקריטריונים למיגרנה.

 

הנתונים סווגו גם לפי הרגלי העישון, מאחר שלאחר השלמת המחקר נמצא כי שיטת המדידה הביאה להערכת-יתר של רמות וויטמין D במעשנים. בכדי לתקן זאת, החוקרים בחרו לחלק את אוכלוסיית המחקר למעשנים בהווה וללא-מעשנים (מעשנים בעבר נכללו בקבוצה של לא-מעשנים).

 

במודל אחד עם תקנון לגיל, מין, מדד מסת גוף ומחלות כרוניות, בלא-מעשנים יחס הסיכויים היה גבוה יותר משמעותית לכאבי ראש שאינם מיגרנה ברבעון התחתון. הממצא נותר משמעותי במודל שני, כאשר נערך תקנון נוסף לערפלנים אפשריים, דוגמת פעילות גופנית, צריכת אלכוהול ורמת השכלה. מנגד, לא זוהה קשר בין כאבי ראש ובין רמות וויטמין D בדם בקרב מעשנים בהווה.

 

החוקרים מציינים כי פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, רמת השכלה וחלק מהמחלות הכרוניות השפיעו גם הם על רמות וויטמין D בדם.

 

Headache. 2012;52:1499-1505

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני