חדשות

החשיבות של עוצמת טיטר בדיקת קומבס ישירה והיפרביליריבונמיה (Pediatrics) והערת עורך המדור ד''ר ברזילי

09/11/2014

מאת ד'ר עמית עקירוב

 

במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים מישראל כי קיים קשר בין עוצמת מדידת DAT ((Direct Antiglobulin ובין היארעות היפרבילירובינמיה. טיטר DAT גבוה יותר עשוי להעיד על תהליכי המוליזה והיפרבילירובינמיה ביילודים כאשר ישנה חוסר התאמה בין סוג הדם שלהם לזה של אימם. הם ממליצים לקחת בחשבון את עוצמת DAT ולא רק נוכחות או העדר DAT, בטיפול ביילודים ללא התאמה בסוג הדם.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לאחרונה נמצא כי ביילודים עם סוג דם A או B שנולדו לאימהות עם סוג דם O ותבחין DAT חיובי, תועדה היארעות מוגברת של היפרבילירובינמיה, על-רקע תהליכי המוליזה. הם בחנו את הנתונים שוב במטרה לקבוע אם עליה בטיטר DAT משחקת תפקיד בפתופיזיולוגיה של ההמוליזה והיפרבילירובינמיה.

 

החוקרים בחנו נתונים מיילודים עם DAT חיובי וללא התאמה בסוג הדם שלהם ושל אימם. מדידת DAT התבססה על טכניקת אגלוטינציה עם ג'ל, כאשר הערכים נעו בין DAT ± ועד DAT ++++. המוליזה נבחנה על-סמך מדידות COHbC (carboxyhemoglobin corrected for inspired, ambient CO) והוצגה כאחוז מכלל ההמוגלובין. היפרבילירובינמיה הוגדרה בנוכחות ערכי בילירובין כולל בדם מעל אחוזון 95 מהמקובל לפי השעה לאחר הלידה.

 

מהתוצאות עולה כי היפרבילירובינמיה הייתה נפוצה יותר באלו עם מדדי DAT של ++ (16 מבין 20, 80%), בהשוואה לאלו עם מדד DAT של ± (42.5%, סיכון יחסי של 1.88) ומדד של + (57.1%, סיכון יחסי של 1.40). ערכי COHbc היו גבוהים יותר באלו עם מדד DAT של ++ (1.45) ואלו עם מדד ± 1.20, p=0.01) ומדד של + (1.22, p=0.02).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה קשר בין עוצמת מדידת DAT של ++ ובין היארעות גבוהה יותר של היפרבילירובינמיה ורמות גבוהות יותר של COHbc בהשוואה למדידה של ± או +.

 

Pediatrics Vol. 134 No. 5 November 1, 2014

 

הערות עורך נאונטולוגיה, ד"ר ברנרד ברזילי :

בעבודה זו החוקרים משערי צדק שוב מוצאים גורמי סיכון להארעות היפרבילירובינמיה ביילוד. לפי עבודה זו יש לעקוב באופן צמוד יותר אחר ילדים עם היפרבילירובינמיה ועם תבחין קומבס חיובי בעצמה של מעל ל-2+

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני