חדשות

לרגל יום המודעות הבינלאומי לדלקת כבד נגיפית: מחדל השב''ן והשב''ס (הודעת חץ, ELPA)

28/07/2015

הודעת עמותת חץ ו-ELPA

מחדל השב"ן: הביטוחים המשלימים מונעים טיפול ממבוטחים הזכאים לו ע"פ חוק. התביעות בדרך.

הביטוחים המשלימים של קופות-החולים "כללית" ו"מכבי" דוחים את בקשות המבוטחים לתרופות למחלת הפטיטיס C, וזאת ממניעים כלכליים וללא סמכות חוקית, ולמרות שחולים אלו זכאים לטיפול על-פי חוק, לאחר ששילמו שנים רבות תשלום נוסף עבור ביטוח זה (שב"ן). מדובר בתקדים מסוכן, היכול להשליך גם על חולים במחלות נוספות.

עמותת חץ החלה לסייע לחולים בתביעות פרטיות כנגד השב"ן ושלחה התראה לקופות החולים ולמשרד הבריאות לפני נקיטת הליכים נוספים.

 

מחדל השב"ס: למרות התראה ברורה שאוכלוסיית האסירים בישראל הינה קבוצה בסיכון גבוה למחלה, שירות בתי-הסוהר נמנע מהדרכת מניעה, אבחון וטיפול.

שירות בתי-הסוהר מודע לכך שאוכלוסיית האסירים בישראל הינה קבוצה בסיכון גבוה לנשאות של נגיף ה-HCV (הגורם להפטיטיס C), אך נמנע מהדרכת מניעה, אבחון וטיפול באסירים למניעת המשך הפצת המחלה בתוך כותלי בתי הכלא ומחוצה לו.

 

ח"כ רוברט אילטוב, יו"ר "השדולה להעלאת המודעות להפטיטיס בישראל": "לאחר שנים של הזנחה, משרד הבריאות יודע כי מיגור נגיף ההפטיטיס צריך להיות בראש סדרי העדיפויות שלו, אך מחדלים מסוג אלו הינם בגדר עוולה ציבורית מן הדרגה הראשונה. בכוונתי לפעול כדי שיטופלו לאלתר".

לרגל יום המודעות הבינלאומי לדלקת כבד נגיפית (הפטיטיס), אשר יצוין זו השנה השנייה בכנסת, מבקשת עמותת חץ, ארגון ישראלי לבריאות הכבד, להתריע בפני שני נושאים עיקריים, אשר פוגעים בחולים בישראל ודורשים התייחסות ברמה ממלכתית:

 

v            מחדל השב"ן: הביטוחים המשלימים מונעים טיפול ממבוטחים הזכאים לו ע"פ חוק ויוצרים תקדים מסוכן שעלול להשפיע על חולים במחלות נוספות

 

הביטוחים המשלימים (שב"ן-שרותי בריאות נוספים) של "כללית" ו"מכבי"* דוחים את בקשות המבוטחים הזכאים לתרופות למחלת הפטיטיס C, וזאת ממניעים כלכליים וללא סמכות חוקית, ולמרות שחולים אלו שילמו שנים רבות תשלום נוסף עבור ביטוח האמור לכסות, על פי תנאי הפוליסות, תרופות שאינן כלולות בסל הבריאות ושאינן הוגדרו כתרופות מצילות חיים (תרופות מצילות חייים אינן כלולות בשב"ן ע"פ חוק).

§      חולים רבים פנו לעמותה והתלוננו כי אינם מקבלים את הטיפול לו הם זכאים, בעוד מצבם הבריאותי הולך ומחמיר. קיימים כיום מגוון טיפולים זמינים לכל סוגי המחלה ולכל אוכלוסיות החולים, כך שהסיבה היחידה למנוע מהם טיפול הינה חיסכון כספי על גבם.

§      עמותת חץ, לרבות ארגוני חולים נוספים, חוששים כי במידה ונושא זה לא יטופל בתקיפות – עלול להיווצר תקדים מסוכן, שיאפשר בהמשך את החרגתם של טיפולים למחלות נוספות מהשב"ן, מה שבהכרח יגדיל את חוסר השוויון בקבלת טיפול רפואי, ייצור אי אמון בתוכניות השב"ן ויפנה את הציבור לרכוש ביטוחים פרטיים  

או לחילופין יעודד את הביטוחים הפרטיים הקיימים להשתמש בתקדים זה כדי לא לספק את הטיפולים למבוטחים הקיימים.

§      העמותה התריעה מספר פעמים בפני משרד הבריאות ובפני קופות-החולים על מחדל זה, ולא נענתה עד רגע זה. משכך, חברי עמותה החולים בהפטיטיס C - ובקשותיהם נידחו - החלו בהליכים משפטיים פרטיים כנגד קופות החולים "כללית" ו"מכבי", בסיוע המחלקה המשפטית של עמותת חץ.

 

* למבוטחי קופות-החולים "לאומית" ו"מאוחדת" אין את הרובד הביטוחי הנוסף שיש לקופות האחרות ולכן הן מספקות אך ורק את הרובד הבסיסי. מבוטחי "כללית ו"מכבי" שרכשו את השב"ן (פוליסה) המורחב - זכאים לטיפול ע"פ חוק.

 

חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת חץ, מוסר כי: "נושא השב"ן הוא מחדל של ממש מבחינתנו. יש פה עוול גדול לחולים ובכוונת העמותה למצות את ההליכים המשפטיים בעניין זה. לא ייתכן שאנשים שילמו כל חייהם עבור הביטוח המשלים, וכעת, כשמגיע להם לקבל טיפול שיכול לרפא אותם מהמחלה, קופות החולים מסרבות לתת להם אותו. התרופות שנכנסו השנה לסל ניתנות רק לחולים עם מחלה מאד מתקדמת ואינן מתאימות לכל סוגי המחלה. מה יעשו כל אותם החולים שהתרופה שלהם לא בסל, אך מחלתם ממשיכה להחמיר? מדובר במחלה שסיבוכיה עלולים להיות קטלניים, ובכל יום שעובר ללא טיפול, חולה נוסף עלול להזדקק להשתלת כבד או חלילה ימות."

 

 

v            מחדל השב"ס; היעדר אבחון וטיפול באסירים ומניעת הפצה נוספת של המחלה

 

עמותת חץ מתריעה מזה למעלה משנה, בפני שירות בתי-הסוהר, כי למרות שאוכלוסיית האסירים מהווים קבוצה בסיכון גבוהה לנשאות של נגיף ה-HCV (הגורם להפטיטיס C), עקב שימוש משותף במזרקי סמים, יחסי מין לא מוגנים בין גברים, קעקועים לא סטריליים או קטטות - בישראל אין כל תכנית מסודרת להדרכת מניעה, אבחון וטיפול. לכך שתי השלכות משמעותיות*:

§      רבים מהאסירים עלולים להשתחרר מהכלא עם דרגת מחלה חמורה ופגיעה קשה בכבד, מה שניתן היה למנוע או לעקוב אחריו, לו היו מאובחנים בדרגת מחלה קלה יותר.

§      אסירים אלה מהווים מקור להמשך הפצת המחלה ובכך מסכנים את בריאות הציבור, בתוך הכלא או מחוצה לו.

* מסיבות אלו במדינות רבות בעולם מקובל להדריך ולבדוק את האסירים לנשאות - בישראל לא נבדקת נשאות לנגיף ה-HCV למרות שבשב"ס מודעים לסכנות והשלכות המשך הפצת המחלה.

* זאת ועוד, אסירים שאובחנו כנשאים של נגיף ה-HCV זכאים לטיפולים הכלולים בסל הבריאות, אך על אף זכאותם, הם לא מקבלים טיפול (אסירים בודדים קיבלו טיפול לאחר מאבק משפטי ארוך;  מבקר המדינה אף התייחס למחדל זה בדוח הביקורת האחרון, בו נכתב על עיכוב לא סביר של השב"ס בטיפול באסיר עם הפטיטיס סי).

 

פרופ' רפעת ספדי, יו"ר החברה ישראלית לחקר הכבד ומנהל היחידה למחלות כבד בהדסה: "אנו מתלכדים ביחד עם תאגידים מקצועיים אחרים להטמעת תכנית מיגור המחלה בארץ, בשיתוף  משרד הבריאות, האיגוד הגסטרואנטרולוגי, המועצה הלאומית לגסטרואנטרולוגיה וכבד ועמותת חץ. הסיכון הגבוה להדבקה במחלה איננו מוגבל, אך ורק בקרב האסירים בתוך הכלא, וזאת משום שהם מסכנים עליית הדבקה בקהילה בעת שחרורם. אבחון, טיפול ומיגור לאוכלוסייה מוגדרת מאוד, צפוי להוריד את התחלואה הכללית באוכלוסייה באופן משמעותי".

 "למרות שהאסירים נמצאים בקבוצת סיכון למחלה, הרי ששב"ס, למרות פניות חוזרות ונשנות מצד העמותה,  לא נוקט בשום פעולה כדי להדריך, לאבחן ולטפל בבעיה", מסביר חוליו בורמן, מנכ"ל עמותת חץ. "זהו אבסורד שלא ייאמן. מצד אחד המדינה משקיעה משאבים רבים במיגור הנגיף ומצד שני הנגיף מתרבה לו ללא הפרעה בין כתלי הכלא ועלול להתפרץ גם מחוצה לו. יש לטפל בכך לאלתר.

האסירים נמצאים בתחום אחריותו הבלעדי של השב"ס והוא מחויב לטפל בהם. האם בשב"ס חושבים שלאחר שהאסירים שילמו את חובם לחברה הם צריכים להשתחרר מהכלא עם מחלה חמורה ולהמשיך להפיצה בקרב הציבור?", מוסיף בורמן.

  

יום המודעות הבינלאומי לדלקת כבד נגיפית (הפטיטיס), ה-World Hepatitis Day, מצוין מדי שנה ברחבי העולם ומטרתו להעלות את רמת המודעות הציבורית אודות המחלה, תפוצתה וסיבוכיה ולעודד מניעה, אבחון וטיפול.

 

יום זה יצוין גם בכנסת ישראל, זו השנה השנייה (ה-28 ביולי). את הדיונים מוביל ח"כ רוברט אילטוב ("ישראל ביתנו"), יו"ר השדולה להעלאת מודעות להפטיטיס בישראל, באמצעות דיונים בנושאים שעל הפרק בשדולה, במליאה ובוועדות הכנסת השונות.

הערכת המערכת: לקראת הכנסת התרופות החדשות והמבטיחות לטיפול בהפטיטיס C במסגרת הסל של 2015 קיימנו ראיון עם יו"ר החברה לחקר הכבד, פרופ' רפעת ספאדי ואתם מוזמנים לצפות בראיון - כאן.

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני