חדשות

מחקר חדש בוחן את היעילות של Peginterferon ו-Adefovir יחד ובנפרד בטיפול בזיהום הפטיטיס D (מתוך NEJM)

30/01/2011

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ה-New England Journal of Medicine (NEJM) עולה כי לתכשיר Peginterferon יעילות מה בטיפול בזיהום בנגיף ה-Hepatitis D (HDV), וכי הוספת התכשיר Adefovir לטיפול זה אינה מביאה ככל הנראה לשיפור משמעותי מעבר לכך. החוקרים מוסיפים כי הטיפול ב-Adefovir לבדו לא הראה תועלת משמעותית.

החוקרים מסבירים כי הנגיף HDV זקוק לנוכחותו של נגיף ה-Hepatitis B (HBV) על מנת לעבור רפליקציה, אולם באם זה נמצא עלול לגרום לצורה הקשה ביותר של דלקת כבד נגיפית. לדבריהם, אין כיום טיפול מבוסס לזיהום ב-HDV. בעוד שמחקרים קודמים הקרו כי ל-Peginterferon השפעת מה על הזיהום, מחקרים שנערכו in vitro הציעו כי גם לתכשיר Adefovir עשויה להיות השפעה שכזו.

לפיכך, ביקשו החוקרים בעבודתם זו לבחון שמא לטיפול ב-Adefovir יעילות קלינית כאשר ניתן לבדו או לחילופין יחד עם Peginterferon alfa-2a. במחקר נכללו חולים עד גיל 70 שנים להם זיהום מוכח של HDV, אשר הוקצו אקראית לקבל טיפול ב-Peginterferon, Adefovir (כ-Adefovir dipivoxil) או בשניהם גם יחד, למשך 48 שבועות.

היעד העיקרי של המחקר הוגדר כהיעלמות HDV RNA ונורמליזציה של רמות ה-Alanine aminotranferase (ALT) בתום 48 שבועות הטיפול. יעדיו המשניים כללו את רמות ה-HDV RNA ואת רמות ה-ALT בתום 24 ו-72 שבועות.

החוקרים מציינים כי מבין 90 חולים אשר גויסו למחקר, 10 פרשו מסיבות שונות. ניתוח הנתונים בוצע על פי Intention-to-treat. לדבריהם, ארבעה חולים השיגו את היעד העיקרי, שניים בקבוצת ה-Peginterferon ושניים בקבוצת הטיפול המשולב. לעומת זאת, אף חולה שטופל ב-Adefovir בלבד לא הגיע ליעד זה.

באותו האופן, הטיפול ב-Adefovir בלבד לא הראה יעילות משמעותית ביחס ליעדים המשניים של המחקר. כך למשל, בשבוע 48, בדיקת ה-HDV RNA הייתה שלילית ב-23% מהחולים בקבוצת הטיפול המשולב, וזאת לעומת 24% בקבוצת ה-Peginterferon, ובאף אחד מהחולים בקבוצת ה-Adefovir (p=0.006 להשוואה בין הקבוצה הראשונה והשלישית; p=0.004 עבור ההשוואה בין השתיים האחרונות).

החוקרים מדווחים כי תופעות לוואי תרופתיות היו שכיחות (ודווחו בקרב 66% מהמשתתפים), וכי היו תכופות יותר בקבוצות החולים שטופלו ב-Peginterferon. עם זאת, לא נצפו לדבריהם תופעות לוואי בלתי צפויות.

לאור תוצאות אלו, מסכמים החוקרים כי טיפול ב-Peginterferon היה בעל תועלת בחולים עם זיהום HDV, בעוד שטיפול ב-Adefovir לבדו לא הראה יעילות כזו וטיפול בו בנוסף ל-Peginterferon היה בעל תועלת מוגבלת בלבד.

New England Journal of Medicine 2011

לידיעה ב-NeLM

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני