חדשות

האם ניתן להיעזר באינטרנט ובאמצעי התקשורת ככלים לאבחון זיהום בהפטיטיס C באוכלוסיה הכללית? (מתוך American Journal of Preventive Medicine)

26/02/2011

ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מרץ של ירחון American Journal of Preventive Medicine עולה כי השימוש בשאלון מקוון להערכת סיכון ובבדיקות דם שתוצאותיהן מתקבלות באמצעות האינטרנט עשוי לסייע באיתור מקרים של זיהום בהפטיטיס C שטרם אובחנו, וזאת בייחוד בקרב אוכלוסיות שפחות זמינות לבדיקות סקר.

 

החוקרים מסבירים כי חולים רבים עם זיהום בנגיף הפטיטיס C (Hepatitis C virus, HCV) אינם מאובחנים. לפיכך, ביקשו בעבודתם זו לתאר את ההתפתחות, השימוש והתוצאות של קמפיין שנערך באמצעי התקשורת ואשר היה משולב בהערכת סיכון מקוונת ובבדיקות דם ל-HCV שתוצאותיהן מתקבלות באמצעות האינטרנט על מנת לנסות ולאתר חולי HCV שטרם אובחנו באוכלוסיה הכללית.

 

בין החודשים אפריל 2007 ודצמבר 2008, נבדקים המשתייכים לקבוצות סיכון לזיהום ב-HCV הופנו לביצוע שאלון מקוון ומתוקף להערכת סיכון, לצד בדיקת דם אנונימית ל-HCV שאיננה במסגרת מרפאה. את תוצאות הבדיקה יכלו הנבדקים לקבל באמצעות האינטרנט שבוע לאחר מכן, באמצעות קוד אישי. נבדקים אשר התגלו כחיוביים לבדיקת נוגדנים כנגד HCV נתבקשו לפנות לשירותי הבריאות הציבורית לשם אישוש תוצאות הבדיקה וביצוע בדיקות RNA. חולים עם זיהום כרוני ב-HCV הופנו להמשך טיפול. תוצאות הקמפיין נותחו בין השנים 2009-2010.

 

החוקרים מדווחים כי נרשמו 40,902 גולשים לאתר האינטרנט. מבין 9,653 הנבדקים אשר השלימו את השאלון המקוון, 2,553 נמצאו כבעלי סיכון לזיהום ב-HCV (26.4%). בין גורמי הסיכון השכיחים שנמצאו נכללו קבלת עירוי דם לפני שנת 1992 וצריכת סמים שאינה בהזרקה. מבין 1,480 הנבדקים אשר התאימו לביצוע בדיקת הדם, 420 נבדקים בחרו לעשות כן (28%). נוגדנים כנגד HCV נמצאו ב-3.6% מהנבדקים (15 נבדקים; 95% CI = 2.1-5.7%), ומבין 12 חולים עם זיהום כרוני ב-HCV שישה החלו טיפול.

 

על סמך תוצאותיהם אלו, מסיקים החוקרים כי בדיקות דם המבוססות-סיכון ומתווכות באמצעות האינטרנט הוכחו כאסטרטגיה ישימה ויעילה לאיתור מקרים שטרם אובחנו של זיהום ב-HCV באוכלוסיה הכללית. לדבריהם, כל החולים שאותרו השתייכו לקבוצות אוכלוסיה אשר על פי רוב אינן זמינות לבדיקות סקר. שיעור ביצוע הבדיקות עמד על 28%, שיעור גבוה לטענתם עבור תוכנית התערבות מקוונת הכוללת ביצוע בדיקת דם. מאחר ובדיקות המתווכות באמצעות האינטרנט הינן זולות באופן יחסי, מציעים החוקרים כי אסטרטגיה זו של הינה מבטיחה כשיטה לביצוע בדיקות סקר בעתיד.

 

לשאלון המקוון

 

American Journal of Preventive Medicine 2011

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני