חדשות

כיצד ניתן להעריך פיברוזיס כבדי לפני ולאחר טיפול אנטי-ויראלי בחולים עם זיהום HCV כרוני? (מתוך Alimentary Pharmacology and Therapeutics)

25/03/2011

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון פברואר של ירחון Alimentary Pharmacology and Therpaeutics עולה כי השימוש בסמנים ביולוגיים פשוטים בדם ובמדד ה-Enhanced Liver Fibrosis (ELF) מביא לזיהוי מדויק של פיברוזיס וצירוזיס כבדיים משמעותיים בחולים עם זיהום כרוני ב-Hepatitis C Virus (HCV).

החוקרים מסבירים כי ביופסית כבד הינה בדיקת הבחירה להערכת קיומו של פיברוזיס כבדי בחולים עם זיהום HCV כרוני. מאחר ולטיפול הקיים כיום לזיהום כרוני זה נלוות תופעות לוואי משמעותיות, הם מסבירים, הרי שיש חשיבות רבה להערכת דרגת הפיברוזיס הכבדי לצורך קבלת ההחלטה על מועד התחלת הטיפול התרופתי.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את תוקף היכולת האבחנתית של בדיקות שאינן פולשניות לניבוי חומרת הפיברוזיס הכבדי ושינויים מוערכים בסמני המטריקס החוץ-תאי לאחר טיפול אנטי-ויראלי, ולהשוות ביניהם. לצורך כך, הוערכו מספר מדדים ובהם ה-Forn's score, ה-AST to platelet ratio index (APRI), ה-FIB-4 index וה-Enhanced Liver Fibrosis (ELF), ותוקפו בקרב 340 חולים אשר טופלו בתכשירים אנטי-ויראליים. מדדים אלו נקבעו בתום 24 שבועות של טיפול ב-161 מהחולים. בנוסף, נלקחו דגימות סרום בהן נמדדו רמותיהם של ביומרקרים שונים, לרבות חומצה היאלורונית, Aminoterminal propeptide of type III procollagen (PIIINP) ו-Tissue inhibitor of matrix metalloproteinase type 1 (TIMP-1).

החוקרים מדווחים כי מדדי ה-Forn's score, APRI, FIB-4 ו-ELF הראו רמות ברות השוואה של דיוק אבחנתי עבור פיברוזיס משמעותי של הכבד (אשר הוגדר כ-Area under the receiver operating characteristic curve (AUROC) של 0.83, 0.83, 0.85 ו-0.81, בהתאמה). באשר לזיהוי של צירוזיס, הרי שמדד ה-FIB-4 הראה יכולת אבחנתית טובה משמעותית על פני מדדי ה-APRI וה-ELF (AUROC של 0.89 לעומת 0.83 ו-0.82, בהתאמה). מדד ה-ELF ירד בצורה מובהקת בחולים עם תגובה וירולוגית מתמשכת (Sustained virological response, SVR) (p<0.0001), ואילו בחולים שלא הראו תגובה נותר ללא שינוי.

בנוסף, נמצא כי גנוטיפ ה-Non-1 hepatitis C virus, רמות התחלתיות נמוכות יותר של HCV RNA, גלוקוז וחומצה היאלורונית וכן רמות גבוהות יותר של כולסטרול היו כולם קשורים בצורה בלתי תלויה בתגובה וירולוגית מתמשכת.

על סמך תוצאותיהם אלו, מסיקים החוקרים כי השימוש בסמנים ביולוגיים פשוטים ובמדד ה-ELF הראו דיוק אבחנתי בזיהוי דרגות משמעותיות של פיברוזיס וצירוזיס כבדיים בקרב חולים עם זיהום HCV כרוני. בנוסף, ירידה במדד ה-ELF לאחר טיפול אנטי-ויראלי משקפת לטענתם את ההשפעה של פינוי הנגיף מהחומר החוץ-תאי בכבד וככל הנראה גם את השיפור שחל בפיברוזיס הכבדי.

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני