חדשות

האם יש הצדקה לערוך בדיקות סקר לנגיף HBV בחולים עם מחלות ממאירות? (J Clin Oncol.)

14/09/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

חוקרים מאוסטרליה מדווחים כי בדיקות סקר אוניברסאליות לנגיף HBV (Hepatitis B Virus) אינן משתלמות מבחינת עלות-תועלת בחולים עם גידולים ממאירים, תחת טיפולים כימותרפיים. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology.

 

עם זאת, מומחים אמריקאים בתחום התנגדו לממצאי המחקר, בטענה כי המסקנה העיקרית של המחקר אינה תקפה בארצות הברית.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפולים כימותרפיים והדיכוי החיסוני על-רקע זאת עשויים להביא לרה-אקטיבציה של HBV, שעשויה לגרום לדלקת כבד חמורה עד כדי מסכנת חיים בחולים עם ממאירות, תחת טיפול כימותרפי. בדיקות סקר מאפשרות לזהות חולים עם זיהום כרוני או חשיפה קודמת ולהתחיל בטיפול מניעתי, לו יעילות גבוהה למניעת רה-אקטיבציה. עם זאת, מתוצאות הסקירה עולה כי הדבר אינו משתלם מבחינת העלויות.

 

המחקר התבסס על עץ החלטות להשוואת עלות-תועלת של בדיקות סקר אוניברסאליות לנגיף HBV (קבוצת התערבות) בהשוואה להעדר בדיקות סקר (קבוצת ביקורת) בחולים שהחלו בטיפול אדג'וונטי או פליאטיבי עקב גידולים סולידיים.

 

חולים עם מחלות ממאירות, שהיו חיוביים ל-HBsAg קיבלו טיפול אנטי-ויראלי מניעתי החל משבוע טרם הטיפול הכימותרפי ועד 6 חודשים לאחר טיפול כימותרפי. הטיפול שניתן היה Lamivudine, במינון 100 מ"ג, או Entecavir, במינון 0.5 מ"ג ליום. חולים שהיו שליליים ל-HBsAg וחיוביים ל-HBcAb, נוטרו באמצעות בדיקות HBsAg ו-HBV DNA במהלך ולאחר טיפולי כימותרפיה, אך ללא מתן טיפול מניעתי. בחולים שהיו שליליים לשתי בדיקות הסקר לא נערכה התערבות נוספת.

 

החוקרים ערכו גם ניתוח רגישויות ומצאו כי בדיקות סקר אוניברסאליות לנגיף HBV הפכו משתלמות יותר מבחינת עלות-תועלת עם עליה בשכיחות זיהום כרוני בנגיף HBV, בין גורמים אחרים.

 

בעקבות הממצאים, החוקרים ערכו דיון בנושא בדיקות מכוונות לתתי-אוכלוסיות בהן ייתכן ויש מקום לערוך את בדיקות הסקר לנגיף. כוונתם היא לחלוקה על-בסיס אתני, כאשר ישנה קורלציה גבוהה בין ארץ הלידה ובין הסיכון לזיהום כרוני בנגיף HBV. עם זאת, מומחים טוענים כי סיווג החולים על-בסיס ארץ הלידה עלולה לפספס חולים רבים.

 

החוקרים מוסיפים כי עם גישת Alternate Screening Strategy, המבוססת על בדיקות HBsAg בלבד התקבלו התוצאות הטובות ביותר מבחינה כלכלית.

 

J Clin Oncol. 2011;29:3270-3277

 

לידיעה  במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני