חדשות

שחמת כבד והסיכון לסרטן הכבד בחולי סוכרת (Am J Gastroenterol)

28/12/2011

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה קשר בין שחמת כבד (צירוזיס) ודלקת כבד (הפטיטיס) ובין הופעת סרטן כבד מסוג HCC (Hepatocellular Carcinoma) בחולי סוכרת, כאשר ל-HCV (Hepatitis C Virus) חשיבות ייחודית.

 

החוקרים כותבים כי מהמחקר עולה כי בחולי סוכרת עם שחמת כבד, HBV (Hepatitis B Virus) ו-HCV נרשמה עלייה משמעותית בסיכון להתפתחות HCC, והסיכון בנוכחות HCV משמעותי יותר מזה הכרוך בנוכחות זיהום בנגיף HBV.

 

לדברי החוקרים, מצטברות עדויות לפיהן בחולי סוכרת קיימת נטייה רבה יותר למחלות ממאירות בכלל ולסרטן כבד, בפרט. ממחקר אמריקאי עלה כי הסיכון ל-HCC בחולי סוכרת היה גבוה יותר מכפליים, בהשוואה לסיכון בחולים לא-סוכרתיים, ובטייוואן הממצאים היו דומים.

 

במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של סוכרת על הסיכון ל-HCC, החוקרים בחנו נתונים אודות קרוב ל-20,000 חולים עם אבחנה חדשה של סוכרת וכ-78,000 ביקורות. במידת האפשר, הם עקבו אחר החולים עד סוף שנת 2008.

 

היארעות HCC הייתה גבוהה פי שתיים בחולי סוכרת, בהשוואה לביקורות (21,0 ל-10,000 שנות-מטופל לעומת 10.4 ל-10,000 שנות אדם), שתורגמה ליחס סיכון של 1.73. יחסי הסיכון היו גבוהים יותר משמעותית בגברים (2.32), בחולי שחמת כבד (8.65), בנוכחות HBV (2.52) ו-HCV (5.61).

 

מניתוח הנתונים עולה כי בחולי סוכרת ובחולים עם שחמת כבד עם HCV, תועדה העלייה הגבוהה ביותר בסיכון (יחס סיכון של 72.4).

 

לאחר מכן בחנו החוקרים את הקשר בין HCC ותרופות לטיפול בסוכרת. לאחר תקנון, נמצא קשר בין נטילת מטפורמין ובין הגנה משמעותית יותר (יחס סיכון של 0.49). תוצאות דומות זוהו עם טיפול בתיאזולידנדיונים (יחס סיכון של 0.56). גם עם נטילת טיפול באינסולין, סולפוניל-אוריאה ותרופות אחרות נרשמה ירידה בסיכון, אך ללא מובהקות סטטיסטית.

 

בסיכומו של דבר, לאור ההשפעה של מחלות הרקע שנבחנו במחקר, נראה כי באוכלוסיות חולים אלו סיכון גבוה, הדורש ניטור הדוק. לא ניתן להתעלם מחשיבות זיהום בנגיף HCV.

 

Am J Gastroenterol 2011

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני