חדשות

קבוצת מדענים מהאוניברסיטה העברית, מביה''ח הדסה ומקוריאה הצליחה לשחזר את הקוד הגנטי

30/05/2012

 המשמעות: הבנת האבולוציה של הנגיף, מיפוי אזורי הנדידה שלו בקרב  האנושות ותכנון החיסונים למניעה וטיפול בעתיד

 

קבוצת חוקרים מביה"ס לרפואה וטרינרית ב בפקולטה למדעי החקלאות ע"ש סמית באוניברסיטה העברית, מהפקולטה לרפואה באוניברסיטה, מהיחידה למחלות כבד במרכז הרפואי הדסה ירושלים, האוניברסיטה של דנקוק   והקולג' לרפואה של אוניברסיטת סיאול בקוריאה מדווחת על שחזור הקוד הגנטי של  נגיף דלקת כבד B קדום , שנלקח ממומיה מהמאה השש עשרה.

העבודה פורסמה בכתב העת היוקרתי HEPATOLOGY ב21 למאי.

 

נגיף דלקת כבד B הנו אחד הנגיפים הנפוצים בעולם ומועבר במגע עם נוזלי גוף למשל ע"י עירוי  דם נגוע, במעבר תעלת הלידה של ילודים לאמהות נשאיות, במגע מיני ובתאונות מקצועיות בצוות רפואי.

 

בעולם קיימים כ-400 מליון נשאים של הנגיף הנמצאים בסיכון להתפתחות שחמת כבד וסרטן כבד ראשוני. המחלה הייתה נפוצה גם במדינת ישראל שהייתה בין המדינות הראשונות בעולם שהחלה בחיסון כלל הילודים בשנת 1992. מרבית הנשאים של הנגיף הגורם למחלה נמצאים כיום באפריקה, סין ודרום –קוריאה, כשהערכות הן שעד 15% מהאוכלוסייה בדרום קוריאה נגועה בנגיף.

 

מומיה של ילד מהמאה ה-16 משושלת ג'וזאון בדרום קוריאה נמצאה כאשר היא שמורה ושלמה למרות גילה. בדיקות  אנדוסקופיות העלו שרוב האיברים הפנימיים השתמרו במצב טוב. בדיקה מיקרוסקופית של ביופסיה מאזור הכבד  אשרה שאכן מדובר בשרידים של רקמת כבד. הרקמה  נבדקה לנוכחות הצופן הגנטי של נגיף דלקת כבד  B.

 

בעזרת שיטות מולקולאריות לבדיקת דנ"א   קדום זוהה תחילה רצף מוגבל של חומצות גרעין של נגיף דלקת כבד B  מתת הקבוצה 2C. בהמשך ובמהלך שלוש השנים האחרונות,  שוחזר הגנום השלם של הנגיף . הגנום של הנגיף הקדום הושווה לגנומים של נגיפים מודרניים מאזור דרום מזרח אסיה ונמצא שונה מהם ברמת הדנ”א וחומצות האמינו. השוני בין הרצפים, וההערכות לגבי קצב השינויים המכונים מוטציות  אפשרו לקבוע שהגנום של הנגיף שבודד ושוחזר מהמומיה מייצג אב קדום של נגיף ההפטיטיס B מלפני3,000 עד 100,000 שנה. חדירתו של הנגיף לדרום קוריאה התאפשרה עם הגעתם של מהגרים מסין ויפן.

 

יש לציין שבדיקות פחמן 14 ( 14C)  בדגימות לבוש של המומיה קבעו שהנגיף  בודד מילד שנפטר לפני 400 שנה לפחות ומייצג את האב הקדום של נגיף דלקת כבד  B טרם השינויים שעברו נגיפים אלו כתוצאה משימוש בחיסונים ובתרופות. זיהוי הקוד הגנטי של נגיף דלקת כבד B עתיק  ישמש כמודל להבנת האבולוציה של הנגיף בקרב האוכלוסייה האנושית ונדידתה מאפריקה למזרח הרחוק ובהמשך לאזורים נוספים באסיה ובאוסטרליה.

בנוסף, הממצאים צפויים לתרום להבנת  מניעה וטיפול במחלת דלקת כבד נגיפית B חריפה וכרונית וסיבוכיה.

 

הנגיף העתיק ביותר התוקף בני אדם ששוחזר במלואו עד כה הוא נגיף השפעת שהפיל עשרות מיליוני קורבנות במגיפת השפעת של 1918. במחקר  הנוכחי החוקרים דיווחו על שחזור  הגנום הנגיפי המלא הקדום ביותר שידוע  עד כה.

 

המחקר הוא תוצאה של שיתוף פעולה ממושך בין ד"ר גילה כחילה בר-גל מביה"ס לרפואה וטרינרית ע"ש קורט, הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, האונברסיטה העברית בירושלים , פרופ' דניאל שובל מהיחידה למחלות כבד בביה"ח הדסה עין כרם  ,

ד"ר מיונג ז'ו קים-אוניברסיטת דנקוק, מוזיאון הזיכרון סיאוק ז'ו סיאון, ד"ר דונג-הון שין, הפקולטה לרפואה, האוניברסיטה הלאומית בסאול,

פרופ מרק שפיגלמן, המחלקה לפרזיט ולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, ד"ר פ.ר. גרנט UNIVERSITY COLLEGE OF LONDON  .

.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני