חדשות

מרבית החולים עם זיהום כרוני בנגיף HCV מתלוננים על עייפות (J Hepatol)

31/07/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

למעלה ממחצית מהחולים עם זיהום כרוני בנגיף HCV (Hepatitis C Virus) סובלים מעייפות, כאשר בחלק גדול מהמקרים חל שיפור עם טיפול אנטי-ויראלי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Hepatology.

 

לדברי החוקרים, מהנתונים עולה כי טיפול ב-HCV עשוי להביא לשיפור משמעותי וממושך בתסמינים הקליניים, וכי הערכת עייפות באמצעות מדדי VAS (Visual Analog Scale) מדגימה היטב שינויים אלו.

 

לאור זאת, הם כותבים כי בחולים עם מחלה היסטולוגית או ביוכימית שאינה-משמעותית יחסית, אך עם תסמינים מטרידים, יש לשקול טיפול אנטי-ויראלי. מצד שני, הם מזהירים כי השיפור במדדי העייפות תועד בעיקר בחולים עם רמות עייפות בדרגה בינונית עד חמורה לפני הטיפול, ולא חל שיפור ניכר בחולים שדיווחו על עייפות מינימאלית. לאור זאת, נראה כי אין שיפור רב בתחושת העייפות בחולים עם רמות עייפות נמוכות, או שמדדי VAS אינם רגישים דיו לזהות שיפור מינורי.

 

החוקרים כללו במחקר 401 חולים עם זיהום כרוני בנגיף HCV מגנוטיפ 1, שקיבלו טיפול ב-Peginterferon Alfa-2a ו-Ribavirin עם ניטור מקיף אחר הקינטיקה של נגיפי HCV, תפקוד מערכת החיסון, הגנטיקה ומסלולי העברת סיגנאלים .

 

הטיפול נמשך עד 48 שבועות. מעט למעלה ממחצית מהחולים (207/401, 52%) דיווחו על עייפות בזמן בדיקת הסקר. השכיחות והחומרה של עייפות היו גבוהים יותר בנשים בהשוואה לגברים, ועייפות הייתה נפוצה יותר בחולים עם שחמת כבד (66%), בהשוואה לאלו עם פיברוזיס מינימאלי (49%) או בינוני (53%).

 

מניתוח רב-משתנים בעת בדיקות הסקירה עלה כ גיל צעיר ורמות ALT (Alanine Aminotransferase) נמוכות הם הגורמים היחידים הקשורים באופן בלתי-תלוי עם עייפות חמורה יותר.

 

במהלך הטיפול נרשמה עליה בשכיחות עייפות מ-52% ל-78% לאחר ארבעה שבועות ונעה בין 67%-79% במשך הטיפול.

 

12 שבועות לאחר סיום הטיפול, שכיחות עייפות ירדה ל-36% באלו שהגיבו לטיפול ו-42% באלו שלא הגיבו לטיפול, וחציון מדדי VAS ירדו מ-25 מילימטרים בתחילת המחקר ל-11 מילימטרים באלו שהגיבו לטיפול ו-17 מילימטרים באלו שלא הגיבו לטיפול.

 

החוקרים מדווחים על שיפור משמעותי בעייפות בחולים עם תגובה נגיפית ממושכת, בהשוואה לאלו שלא הגיבו לטיפול. עם זאת, שכיחות או חומרת עייפות לא השתנתה משמעותית בחולים עם הישנות נגיפית או התפרצות הנגיף. לדבריהם, זוהה קשר בין מדדי עייפות ובין דיכאון, אך תקנון לנוכחות דיכאון לא הביאה לשינוי משמעותי בחומרת עייפות לאחר השלמת טיפול מוצלח.

 

J Hepatol 2012

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני