חדשות

האם קיים סיכון בטיפול חוזר באינטרפרון כנגד HCV? (מתוך Cochrane Database Syst Rev)

31/01/2013

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במקרים של הישנות או כשלון טיפול כנגד HCV (Hepatitis C Virus) בחולים עם מחלת כבד כרונית, נראה כי לא ניתן להמליץ על טיפול מונותרפי באינטרפרון, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Cochrane Database of Systematic Reviews.

 

החוקרים מדווחים על תוצאות מטה-אנליזה שכללה נתונים משבעה מחקרים קליניים בהם נערכה השוואה בין טיפול חוזר באינטרפרון אל מול פלסבו או העדר כל טיפול.

 

שני מחקרים, HALT-C (Hepatitis C Antiviral Long-term Treatment against Cirrhosis) ו-EPIC-3 (Evaluation of Pegintron in Control of Hepatitis C Cirrhosis) הוגדרו כבעלי סיכוי נמוך להטיה. ביחד, מחקרים אלו כללו 1,676 חולים ושניהם בחנו את התוצאות הקליניות בחולים עם פיברוזיס חמורה, שקיבלו טיפול חוזר ארוך-טווח ב-Pegylated Interferon במינון נמוך.

 

חמשת המחקרים האחרים כללו סה"כ 300 חולים והוגדרו כבעלי סיכוי גבוה להטיה.

 

החוקרים מדווחים כי כאשר כללו את כל המחקרים בסקירה, לא זוהו הבדלים משמעותיים בשיעורי התמותה מכל-סיבה או בשיעורי התמותה הספציפיים למחלת כבד. עם זאת, כאשר הם כללו רק את שני המחקרים שהוגדרו כבעלי סיכוי נמוך להטיה, הם מצאו כי שיעורי התמותה מכל-סיבה היו גבוהים יותר משמעותית באלו שטופלו באינטרפרון (78/828 חולים או 9.4% לעומת 57/848 חולים, או 6.7%, עם יחס סיכון של 1.41).

 

עם זאת, הם מציינים כי תועד שיעור נמוך יותר של דימומים מדליות בחולים שטופלו באינטרפרון (4/843 מקרים, או 0.5%, לעומת 18/867 מקרים, או 2.1%, יחס סיכויים של 0.24). למרות זאת, הם כותבים כי העלות הכרוכה בטיפול אינה מצדיקה מתן הטיפול להתוויה זו בלבד.

 

בחולים שטופלו באינטרפרון לא תועד סיכוי גבוה יותר למיימת, אנצפלופתיה, או לממאירות מסוג HCC (Hepatocellular Carcinoma) או צורך בהשתלת כבד.

 

רק אחד המחקרים כלל נתונים באיכות גבוהה, ובאותו מחקר מדדי הכאב היו גרועים יותר משמעותית בחולים שטופלו באינטרפרון. בחולים שטופלו באינטרפרון תועד גם סיכוי גדול יותר לתופעות לוואי, בעיקר סיבוכים המטולוגיים, זיהומים, תסמינים דמויי-שפעת ופריחות.

 

עם זאת, טיפול באינטרפרון לווה בתגובה נגיפית טובה יותר משמעותית (3.6% לעומת 0.2%). בנוסף, מדדי METAVIR השתפרו גם כן באופן משמעותי (65% לעומת 43.5%). עם זאת, החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בהערכות פיברוזיס.

 

החוקרים מדגישים כי לא הוכח התוקף של שני הסמנים הנפוצים בשימוש, תגובה נגיפית ממושכת וסמני דלקת, מאחר שנראה כי אלו השתפרו למרות שלא חל שיפור בתוצאות הקליניות (או אף חלה הרעה. לאור זאת, הם קוראים לאשר את התוקף של שיעורי תגובה נגיפית ממושכת בקבוצות חולים אחרות עם זיהום כרוני בנגיף HCV.

 

Cochrane Database Syst Rev

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני