חדשות

עומס נגיפי גבוה בדם האם והסיכון להדבקה בנגיף HBV מאם לעובר (J Hepatol)

26/03/2013

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

עומס נגיפי גבוה בדם האם הינו גורם הסיכון החשוב ביותר בהדבקה מאם לעובר בנגיף HBV (Hepatitis B Virus), עם קורלציה משמעותית עם נוכחות אנטיגן HBeAg, כך עולה מתוצאות מחקר פרוספקטיבי מטייוואן. במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Hepatology כותבים החוקרים כי יש לשקול התערבויות נוספות באימהות אלו.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי טיפול אנטי-ויראלי בנשים הרות עם עומס נגיפי גבוה של HBV עשוי להפחית את העומס הנגיפי בדם האם ולהקטין את הסיכון להדבקה מהאם לעובר. עם זאת, הסף האופטימאלי לטיפול לפי רמת העומס הנגיפי בדם האם עדיין שנוי במחלוקת.

 

החוקרים ערכו מחקר פרוספקטיבי להערכת השיעור וגורמי הסיכון להדבקה אימהית בנגיף HBV למרות טיפול מניעתי.

 

אימהות שהיו חיוביות לאנטיגן HBsAg הוזמנו לקחת חלק במחקר במהלך הביקור הקדם-לידתי או הלידה. כולן היו שליליות לנגיף HIV. העומס הנגיפי בדם האם נקבע באמצעות בדיקת RT-PCR והילדים עברו בדיקות לנוכחות HBsAg בין גילאי 4-8 חודשים ו/או 1-3 שנים. המחקר כלל 303 זוגות של אם ויילוד.

 

החוקרים מדווחים כי 81 אימהות (26.7%) היו חיוביות ל-HBeAg; כל התינוקות שלהן, כמו גם מרבית התינוקות לאימהות שליליות לאנטיגן HBeAg קיבלו HBIg (Hepatitis B Immune globulin).

 

באימהות חיוביות לאנטיגן HBeAg העומס הנגיפי היה גבוה יותר משמעותית, בהשוואה לאימהות שליליות לאנטיגן (p<0.0001).

 

עשרת הילדים שנולדו לאימהות חיוביות ל-HBeAg עם עומס נגיפי גבוה (חציון של 8.4 log10 עותקים למ"ל) אובחנו עם זיהום כרוני.

 

בניתוח מתוקן לגיל האם, סוג הלידה, גורמים הקשורים לדימום אימהי-עוברי, גיל ההיריון, מין היילוד, משקל הלידה, מועד החיסונים והרגלי הנקה, מצאו החוקרים כי העומס הנגיפי בדם האם היה קשור באופן משמעותי עם הסיכון לזיהום. יחס הסיכויים המתוקן לכל עליה של log10 copy/mL עמד על 3.49 (p=0.001).

 

החוקרים כותבים כי עומס נגיפי גבוה בדם האם זוהה כגורם החשוב ביותר להדבקה בנגיף HBV מהאם ליילוד. שיעור הזיהומים ביילוד עם עומס נגיפי בדם האם של 7 log10 עותקים למ"ל עמד על 6.6%, וקפץ ל-14.6% ו-27.7% עם 8 log10 copies/mL ו-9 log10 copies/mL, בהתאמה.

 

החוקרים סבורים כי יש לשקול גישות נוספות להפחתת שיעורי ההדבקה מהאם לילד באימהות עם עומס נגיפי של מעל 7-8 log10 copies/mL. עם זאת, הם מדגישים כי אל מול היתרון של טיפול אנטי-נגיפי יש לקחת בחשבון את הסיכונים האפשריים. למרות שהדיווחים הנוכחיים לא הצביעו על עליה משמעותית במומים מולדים וסיבוכי היריון, דרושים נתוני בטיחות ארוכי-טווח, ומעקב אחר אימהות חיוביות ל-HBsAg וילדיהן, עם ניתוח עלות-תועלת, במטרה לפתח גישה התערבותית משתלמת.

 

J Hepatol 2013

 

לידיעה במדסקייפ

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני