חדשות

גישות יעילות למניעת הדבקה בנגיף HCV (מתוך Clin Infect Dis)

28/07/2013

 

שכיחות זיהומים בנגיף HCV (Hepatitis C Virus) מצויה במגמת עליה, בעיקר בצעירים לבנים המתגוררים באזורים כפריים, הנוהגים בשימוש תוך-ורידי באופיאטים. במאמר סקירה שפורסם בכתב העת Clinical Infectious Diseases דנים הכתבים בשש דרכים להילחם בהתפשטות נגיף HCV בקבוצה זו.

 

היארעות הזיהום בנגיף HCV מצויה במגמת עליה בצעירים בגילאי 15-30 שנים המזריקים סמים. הנגיף נפוץ פי עשר בהשוואה לזיהומי HIV ועקף את נגיף HIV במספר מקרי התמותה בארצות הברית בשנת 2007. קרוב לארבעה מיליון אנשים בארצות הברית מאובחנים עם זיהום כרוני ב-HCV.

 

במשך 16 שנים ערכו החוקרים את מחקר UFO (U Find Out) עם משתתפים המשתמשים בסמים דרך הוריד. התכנית נועדה לחלק מזרקים נקיים, אך עם דגש רב יותר על נושאים סוציאליים המעודדים שימוש בסמים ושילוב מספר גישות למניעת זיהום בנגיף. מנתונים ממחקר פרוספקטיבי עולה כי ההתערבויות בשימוש עשויות להפחית את הסיכון לזיהום.

 

בנוסף, החוקרים מציינים כי למעלה מ-31,000 צעירים המזריקים סמים צפויים להידבק בנגיף HCV בכל שנה. למרות שישנן עדויות לפיהן היארעות הזיהום הנגיפי במגמת ירידה בעשורים האחרונים, במידה ומספר הצעירים המזריקים סמים יעלה עלולים לאבד שיפור זה.

 

לפיכך, המומחים ממליצים על שש אמצעים למניעת התפשטות זיהום בנגיף HCV:

 

1.      הפחתת הסיכון עקב שיתוף ציוד לשימוש בסמים, דוגמת מיכלים, פילטרים ומי שטיפה. החוקרים מעריכים כי מתן תשומת לב לציוד הנלווה כמו גם לשיתוף מזרקים יביא למניעת לפחות 25% מההדבקות בנגיף. הזמינות של ציוד חד-פעמי עשוי להפחית את הסיכון.

2.      שימוש בבדיקה מהירה כנקודת טיפול, המספקת תוצאות בתוך עשרים דקות, ועשויה לזהות זיהומים לפני הופעת נוגדנים בדם, ובשילוב עם ייעוץ מתאים, עשויה לסייע במניעת הדבקה.

3.      התייחסות להיבטים חברתיים והיבטים הקשורים במערכות יחסים ונוגעים לשימוש תוך-ורידי בסמים, לעידוד אלו שאינם נגועים בנגיף לנקוט משנה זהירות בשימוש בסמים עם שותף הנושא את הנגיף.

4.      עידוד הפסקות מהזרקות בסמים מאחר שהנגיף אינו יכול לעבור ללא התנהגות זו. במחקרים קודמים, החוקרים גילו כי ככל שמשתמשים בסמים ניסו להפסיק את השימוש בסם לעיתים תכופות יותר, כך עלה הסיכוי להצלחה בסופו של דבר.

5.      פיתוח מודלים להנחיית שימוש בגישות למניעה, כולל גישות מוכנות כמו הגדלת זמינות מזרקים וגישות עתידיות דוגמת הכוונת טיפול אנטי-ויראלי כמתן מניעתי, כמו גם חיסונים.

6.      שילוש סינרגיסטי של התערבויות, דוגמת תחלופת מזרקים ותוכניות לטיפול אחזקה במתאדון.

 

Clin Infect Dis. 2013;57:S32-S38

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני