חדשות

מקומם של רופאי משפחה בטיפול בחולים עם זיהום בנגיף HCV (מתוך כנס ICVH)

19/03/2014

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

זיהום בנגיף HCV (Hepatitis C Virus) מטופל לרוב ע"י גסטרואנטרולוגים ומומחים לכבד, אך רופאי משפחה יכולים לחוש בטוחים כי גם הם יכולים לטפל במצבים אלו, בעיקר במידה ולרשותם צוות מקצועי שיסייע להם.

 

החוקרים מצאו כי במרפאה הראשונית שלהם ניתן היה לטפל בחולים עם זיהום בנגיף HCV, עם שיעורי התחלת טיפול ושיעורי תגובה טובים. יתרה מזאת, תוצאות אלו הושגו בעידן של הדור הראשון של תרופות אנטי-ויראליות בעלות פעילות ישירה ובאוכלוסיה פגיעה מאוד.

 

החוקרים מסבירים כי הטיפול בזיהום בנגיף HCV נוטה להיות מאתגר, כאשר בתחילת המחקר, משך הטיפול הקצר ביותר עמד על שישה חודשים וכלל זריקות שבועיות של אינטרפרון וכדורים רבים. הסיבה שהטיפול היה נתון בידיה מומחים נבעה מהמורכבות הרבה הנוגעת לתהליכי קבלת החלטות להתחלת טיפול וניטור אינטנסיבי.

 

במהלך כנס השנתי מטעם ה-International Conference on Viral Hepatitis תיארו החוקרים את הניסיון שלהם עם המרפאות הראשוניות, שטיפלו בחולים פגיעים מאוד משנת 2003. מדובר באוכלוסיה בה שכיחות גבוהה של זיהום HCV וידוע כי חולים רבים אינם מאובחנים ואינם ממטופלים. הפרוטוקול שפותח ברבות השנים מפשט משמעותית את מורכבות הטיפול והחוקרים מאמינים כי מדובר בתכנית טיפול ישימה בכל מקום.

 

החוקרים הציגו את הנתונים אודות 125 חולים עם זיהום בנגיף HCV מגנוטיפ 1, שטופלו בתקופה שבין אוגוסט 2011 ועד אפריל 2013. מבין אלו, 39 חולים (31%) החלו בטיפול משולש (זריקות שבעיות של Pegylated Interferon עם Ribavirin, בשילוב עם Telaprevir או Boceprevir).

 

באופן מסורתי, שיעורי התחלת טיפול היו מאוד נמוכים, בטווח שבין 10-40%, כאשר החוקרים מצאו כי שיעורי התחלת טיפול היו למעשה בקצה הגבוה. הדבר מרשים במיוחד לאור השכיחות הגבוהה של מחלות פסיכיאטריות והיסטוריה די משמעותית של שימוש בסמים באוכלוסיית המחקר.

 

חולים שהחלו בטיפול היו צעירים יותר בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול, אך המאפיינים הדמוגרפיים וחומרת הפיברוזיס הכבדי היו דומים בשתי הקבוצות. כמו כן, בחולים שטופלו והשיגו דיכוי נגיפי ממושך לאחר 4, 12 או 24 שבועות, תועד סיכון נמוך יותר לדיכאון מג'ורי או הפרעת שימוש בחומרים, בהשוואה לחולים ללא דיכוי נגיפי ממושך.

 

שיעורי דיכוי נגיפי לאחר טיפול עמדו על 45%, אם כי שיעורי ההישנות עמדו על 6% ושיעורי התפרצות נגיף עמדו על 16%.

 

משטר הטיפול היה רעיל והוביל להפסקה מוקדמת של הטיפול ב-25% מהחולים. בנוסף, 8% מהחולים לא הקפידו על ההיענות לטיפול.

 

 

International Conference on Viral Hepatitis

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני