חדשות

השוואת תוצאות החלפת טיפול TDF ל-Tenofovir Alafenamide כנגד HBV (מתוך Lancet Gastroenterol & Hepatol)

22/02/2020

 

במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Gastroenterology & Hepatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Tenofovir Alafenamide (ומלידי) עשוי לשמש כתחליף ל-TDF (Tenofovir Disoproxil Fumarate) בחולים עם זיהום בנגיף HBV לשיפור הבטיחות, ללא אובדן יעילות הטיפול.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הטיפול ב-TDF נקשר עם רעילות כלייתית ו/או ירידה בצפיפות העצם בחלק מהחולים עם זיהום בנגיף HBV. בחולים עם HBV, Tenofovir Alafenamide הדגים יעילות לא-נחותה בהשוואה לזו של TDF עם שיפור תפקוד כלייתי ובטיחות העצם. במחקר העדר-נחיתות זה ביקשו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של Tenofovir Alafenamide בחולים עם זיהום בנגיף HBV שהחליפו מטיפול TDF עם עדות לדיכוי נגיפי.

 

מדגם המחקר כלל חולים עם זיהום כרוני בנגיף HBV אשר טופלו ב-TDF למשך 48 שבועות ויותר, עם עדות ל-HBV DNA מתח לסף המדיד לאורך לפחות 12 שבועות. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול ב- Tenofovir Alafenamide במינון 25 מ"ג, פעם ביום, או להמשך טיפול ב-TDF במינון 300 מ"ג, פעם ביום.

 

תוצא היעילות העיקרי היה אובדן בקרה נגיפית, אשר הוגדר כשיעור החולים שקיבלו לפחות מנה אחת של תרופת המחקר, עם עדות ל-HBV DNA של לפחות 20 יחידות בינלאומיות/מ"ל לאחר 48 שבועות. תוצאי הבטיחות העיקריים כללו שינוי בצפיפות העצם בירך ובעמוד השדרה, קצב פינוי קריאטינין וסמני ספיגת עצם ותפקוד טובולרי כלייתי.

 

המחקר היה בעל עוצמה מספקת לזיהוי העדר-נחיתות של יעילות Tenofovir Alafenamide לעומת TDF עם שוליים של 4%.

 

מבין 541 חולים שנבחנו כמתאימים למחקר, 490 חולים חולקו באקראי להחלפה לטיפול ב- Tenofovir Alafenamide או להמשך טיפול ב-TDF. מאחר ושני חולים בקבוצת Tenofovir Alafenamide לא קיבלו את הטיפול בסופו של דבר, הערכת היעילות והבטיחות כללו 243 חולים בקבוצת Tenofovir Alafenamide ו-245 חולים בקבוצת TDF.

 

לאחר 48 שבועות, בחולה אחד בכל קבוצה תועדו רמות HBV DNA של 20 יחידות בינלאומיות/מ"ל ומעלה, הוכחה להעדר-נחיתות ביעילות Tenofovir Alafenamide בהשוואה ל-TDF.

 

בקרב חולים שטופלו ב- Tenofovir Alafenamide מדדי צפיפות עצם היו גבוהים יותר משמעותית בירך (שינוי ממוצע של 0.66%, בהשוואה ל-0.51%-; הבדל בממוצע ריבועים פחותים של 1.17%, p<0.0001) ובעמוד שדרה (שינוי ממוצע של 1.74%, בהשוואה ל-0.11%-; הבדל בממוצע ריבועים פחותים של 1.85%), קצב פינוי קריאטינין בהשוואה ל-TDF (חציון שינוי של 0.94 מ"ל/דקה, בהשוואה ל-2.74- מ"ל/דקה; p<0.0001) ושיפור סמני ספיגת עצם ותפקוד טובולרי לאחר 48 שבועות.

 

תופעות הלוואי הנפוצות על-רקע הטיפול כללו זיהום בדרכי נשימה עליונות (7% מהמטופלים ב- Tenofovir Alafenamide לעומת 7% בקבוצת הטיפול ב-TDF) ונזופרינגיטיס (5% לעומת 5%, בהתאמה). היארעות אירועים חריגים בדרגה 3 ומעלה ואירועים חריגים חמורים הייתה נמוכה ודומה בין הקבוצות. לא תועדה עמידות לנגיף בחולים בהם הושלם ריצוף של הנגיף.

 

ממצאי המחקר תומכים ביעילות של Tenofovir Alafenamide במקום TDF כנגד נגיף HBV, עם פרופיל בטיחות טוב יותר.

 

Lancet Gastroenterol & Hepatol February 20, 2020

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני