חדשות

בדיקות סקר ל-HBV מומלצות כעת לכלל החולים עם ממאירות תחת טיפול (J Clin Oncol)

10/08/2020

 

בכל חולי הסרטן המועמדים לטיפול סיסטמי כנגד הממאירות יש להמליץ בדיקות סקר לנגיף HBV (Hepatitis B Virus) לפני התחלת טיפול, כך על-פי עדכון מטעם ה-American Society of Clinical Oncology.

 

המומחים מסבירים כי מדובר בגישה חדשה, הדורשת שינוי מערכתי אך בסופו של דבר תהיה בטוחה יותר לחולים.

 

ההמלצה היא למתן טיפול אנטי-ויראלי במהלך ולמשך לפחות 12 חודשים לאחר טיפול בחולים עם עדות לזיהום כרוני בנגיף HBV המקבלים כל טיפול סיסטמי כנגד ממאירות ובאלו עם היסטוריה של זיהום HBV בעבר המקבלים טיפול המציב אותם בסיכון לרה-אקטיבציה של הנגיף.

 

רה-אקטיבציה של נגיף  HBV עשויה להוביל להשלכות שליליות, כולל כשל איבר ואף מות החולה. המומחים מבהירים כי ניתן למנוע לחלוטין את הרה-אקטיבציה של הנגיף והסיבוכים הפוטנציאליים באמצעות תכנון נכון, תקשורת טובה וטיפול משולב עם מומחים בתחום, כולל טיפול אנטי-ויראלי ומעקב הולם אחר החולים.

 

ההמלצה התקבלה בתגובה לנתונים חדשים המטילים ספק בגישה עליה הומלץ בעבר שכללה השלמת בדיקות סקר ל-HBV בחולי סרטן על-פי הסיכון המותאם. ההנחיות החדשות פותחו במטרה לספק המלצות קליניות על-בסיס העדויות העדכניות בנושא.

 

פאנל המומחים מכיר באתגרים הקשורים ביישום בדיקות סקר אוניברסאליות ל-HBV. במחקר אחד להערכת חולים בסיכון גבוה ל-HBV, מערכת התראות ברשומות הממוחשבות הובילה לעליה משמעותית בשיעור הבדיקות (יחס סיכויים של 2.64, בהשוואה לקבוצת ביקורת בה לא היו כל התראות במערכת הממוחשבת), ומחקר אחר מצא כי מערכת התראות עם פתקיות הובילה לשיפור ההפניות של חולים לרופאי כבד מ-28% ל-73%.

 

מחקר שכלל 965 חולים בטייוואן מצא כי מערכת תזכורות מבוססת-מחשב שכללה תזכורות לבדיקות לפני הזמנת טיפול כנגד ממאירות הובילה לעליה בשיעור בדיקות הסקר מ-8% ל-86%, אך הייתה פחותה יעילה בשיפור שיעורי מתן טיפול אנטי-ויראלי מניעתי באלו שנמצאו חיוביים לנגיף, בפרט בקרב רופאים שטיפלו בחולים עם ממאירויות לא-המטולוגיות.

 

דרושים מחקרים נוספים במטרה להביא להשלמת בדיקות סקר אוניברסאליות ל-HBV ולשיפור יעילות הטיפול במקרים הנדרשים, ככל הנראה באמצעות טכנולוגיות המבוססות על רשומות רפואיות ממוחשבות.

 

J Clin Oncol. Published online July 27, 2020.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני