חדשות

יתרון לשילוב של טיפול אנטי-ויראלי וסטרואידים בשיתוק על שם בל (מתוך JAMA)

04/09/2009

מטה אנליזה חדשה, שפורסמה בגיליון ספטמבר של Journal of the American Medical Association, מציעה שהוספת טיפול אנטי-ויראלי לסטרואידים בשיתוק פנים על שם בל (Bell's palsy) עשויה להעלות את יעילות הטיפול. טיפול אנטי-ויראלי בלבד לא הוכח כמוצלח בשפעול עצב הפנים, לכן רופאים רבים משתמשים בסטרואידים במקום.

 

החוקרים מציינים כי הנקודה החשובה ביותר היא ששימוש מוקדם בסטרואידים בשיתוק על שם בל יעיל. בניגוד למחקרים קודמים, המטה אנליזה הנוכחית מציעה שטיפול אנטי-ויראלי עשוי להועיל כשמשולב עם סטרואידים. לכן, המחקר מדגיש את החשיבות של סקירה סטטיסטית מקיפה.

 

למרות שתוצאות המטה אנליזה מצביעות על יתרון, הסיכון היחסי של 0.75 לא היה מובהק סטטיסטית (= .05).

 

תוצאות המטה אנליזה הנוכחית עומדות בניגוד לתוצאות מטה אנליזה קטנה, שפורסמה ביוני (Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2009;135:558-564). מטה אנליזה זו כללה 4 מחקרים בלבד וסיכמה שאין טיפול מבוסס בשיתוק על שם בל.

 

מסקירת 18 מחקרים מבוקרים רנדומאליים, שכללו יותר מ-2700 מטופלים, עולה כי סטרואידים מפחיתים את הסיכון להתאוששות לא משביעת רצון (סיכון יחסי – 0.69, רווח בר סמך 95% : 0.55-0.87, = .001). 11 מטופלים צריכים לקבל טיפול כדי שנבדק אחד ירוויח מהטיפול.

 

ממאמר מערכת נלווה עולה כי לא סביר שמחקרים קליניים נוספים יסתרו את תוצאות המטה אנליזה הנוכחית. כמו כן, לסקירה הסיסטמטית יש משמעויות חשובות עבור הקליניקה.

 

לדברי החוקרים, הטיפול בשיתוק על שם בל נותר בעיה נפוצה מאחר והחלטות לגבי הטיפול מוטלות בספק. הניסיון עם הטיפול המשולב מעלה שאלות רבות. בהינתן האפשרות של יתרון גבולי ובהיעדר נזק מג'ורי של הטיפול אנטי-ויראלי, רופאים רבים עשויים להפוך מידע לא וודאי לפעולה על ידי הוספת תרופה אנטי-ויראלית לסטרואידים כטיפול בשיתוק על שם בל.

 

מאמר המערכת מסביר כי עד השלמת המחקרים הקליניים הבאים הבודקים את הנושא, רופאים ומטופליהם יצטרכו להתמודד עם חוסר וודאות ניכרת בנוגע להוספת טיפול אנטי-ויראלי לסטרואידים. למרות זאת, הזמינות של תרופות אנטי-ויראליות בעלות נמוכה, כגון acyclovir, והעדר עדות לתופעות לוואי מג'וריות מצריכים ביצוע מחקרים קליניים גדולים.

 

 

JAMA. 2009;302:985-993

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני