חדשות

הרפס זוסטר מעלה את הסיכון לטרשת נפוצה (J Infect Dis)

18/06/2011

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה גבוה יותר משמעותית בשנה שלאחר התקף הרפס זוסטר, כך עולה מתוצאות מחקר מקרה-ביקורת חדש שפורסם בכתב העת Journal of Infectious Diseases.

 

תוצאות המחקר תומכות בהשערה בבסיס התפתחות טרשת נפוצה. מהממצאים עולה כי ייתכן וקיים קשר בין זיהום בהרפס זוסטר ובין הופעת טרשת נפוצה. החוקרים מצאו סיכון גבוה משמעותית בחולים בשנה שלאחר זיהום בהרפס זוסטר, בהשוואה לביקורות.

 

החוקרים התבססו על מאגר National Health Insurance Research Database, הכולל נתונים אודות 98.4% מאוכלוסיית טייוואן וזיהו 315,550 מבוגרים שביקרו במרכזים אמבולטוריים עם אבחנה עיקרית של הרפס זוסטר בין ינואר 2003 ועד דצמבר 2005. לאחר מכן הם בחרו באקראי 946,650 משתתפים כביקורות.

 

כל משתתף היה במעקב במשך שנה אחת מהביקור הראשון במטרה לזהות את המשתתפים שפיתחו טרשת נפוצה.

 

גיל המשתתפים הממוצע עמד על 51 שנים; הגיל הממוצע של משתתפים עם הרפס זוסטר היה 51.6 שנים, ובאלו ללא הזיהום עמד הגיל הממוצע על 50.9 שנים (p<0.001). בקבוצת החולים עם זיהום הרפס זוסטר ההכנסה החודשית הייתה גבוהה יותר (p<0.001).

 

מבין מדגם המחקר, 29 משתתפים (0.009%) בקבוצת הזיהום בהרפס זוסטר ו-24 משתתפים (0.003%) מקבוצת הביקורת פיתחו טרשת נפוצה במהלך המעקב בן שנה אחת.

 

לאחר תקנון להכנסה חודשית ומקום מגורים גיאוגרפי, החוקרים מצאו כי בקבוצת המשתתפים עם זיהום הרפס זוסטר הסיכון להתפתחות טרשת נפוצה היה גבוה פי 3.96, בהשוואה לקבוצת הביקורת (p<0.001). בנוסף, החוקרים מצאו מרווח של כ-100 ימים בין אירוע הרפס זוסטר ועד הופעת טרשת נפוצה.

 

החוקרים מציינים כי אעפ"י שהסיכון לטרשת נפוצה היה גבוה יותר עם הרפס זוסטר, עדיין מדובר בסיכון נמוך. עם זאת, מבחינת בריאות הציבור, אין להתעלם מהקשר בין השניים.

 

החוקרים מציינים כי שכיחות טרשת נפוצה בטייוואן נמוכה מהשכיחות האופיינית במדינות מערביות, ולכן קשה להסיק מתוצאות אלו על אוכלוסיות אחרות.

 

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים להערכת המנגנון בבסיס הקשור ודרכי מניעה אפשריות.

 

J Infect Dis

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני