חדשות

התועלת של רדיו-כירורגיה בטכנולוגית Cyberknife בטיפול בנוירלגיה טריגימינאלית (J NeuroIntervent Surg)

11/02/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Neurointerventional Surgery מתפרסמות תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי לטכנולוגית Cyberknife תוצאות מבטיחות לטיפול בחולים עם נוירלגיה טריגימינאלית (Trigeminal Neuralgia), ומהווה חלופה בטוחה לטיפול פולשני במקרים אלו.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבויות רבות בטיפול בחולים שלא הגיבו לטיפול תרופתי בנוגדי-פרכוסים ונוגדי-דיכאון מבוססים על יצירת נגעים בעצב הטריגימינאלי. המחשבה היא כי באופן זה שוברים את מעגל הקסמים וכך החולה אינו חש בכאב.

 

מערכת Cyberknife מבוססת על מתן קרינה המותאמת טוב יותר לעצב הטריגימינאלי, כאשר הטיפול נוח יותר עבור המטופל. המערכת מספקת קרינה במינון גבוה מאוד למטרה קטנה מאוד. היא מדויקת מאוד ופוגעת באופן מכוון במקטע בעצב הטריגימינאלי המביא להקלה תסמינית.

 

יש לכוון באופן מדויק לנגע ולשם כך דרושה עקומת למידה לתרגול הפרוצדורה. המטפלים מכוונים למקטע קטן של 6 מ"מ, במרחק 3 מ"מ מגזע המוח, ולכן ישנה חשיבות רבה לדיוק. מסיבה זו מבצעים הן בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) והן בדיקת הדמיה בתהודה מגנטית (MRI), ובוחנים את שתי ההדמיות במטרה לכוון היטב את הטיפול.

 

במחקר הנוכחי החוקרים כללו 16 חולים עם נוירלגיה טריגימינאלית (11 נשים, 6 גברים, גיל ממוצע של 69 שנים) שעברו ניתוח רדיו-כירורגיה סטריאוטקטית עם טכנולוגיית Cyberknife , בתקופה שבין מאי 2007 ועד יולי 2009.

 

כל המשתתפים במחקר , למעט אחד, נכשלו קודם לכן תחת טיפול תרופתי, וארבעה עברו ניתוח אך ללא הצלחה.

 

לאחר ממוצע של 12 חודשים מהטיפול, 88% מהחולים זכו להקלה חלקית או מלאה בכאב (14/16 חולים). הזמן הממוצע עד לתגובה מקסימאלית היה 1.9 חודשים, עם מרווח זמן מביקור המעקב הראשון לאחר שלושה שבועות ועד לאחר שישה חודשים מהטיפול.

 

תופעות לוואי דווחו ע"י שני חולים. אחד לא סבל עוד מכאב לאחר הטיפול אך החל לסבול מהפרעה בתחושה בפיזור V2 ו-V3 לאחר 13 חודשים. החולה השני דיווח על ירידה קלה בתחושה באזור הלסת, חודשיים לאחר הטיפול, אך הדבר לא הטריד אותו.

 

החוקרים ממשיכים לבצע את הפרוצדורה ואוספים נתונים נוספים בנושא.

 

J NeuroIntervent Surg. Published online January 25, 2012

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני