חדשות

התועלת של טיפול חד-יומי בגבפנטין להקלה על כאב פוסט-הרפטי (מתוך הכנס השנתי ה-31 מטעם ה-American Pain Society)

30/05/2012

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

ממחקר חדש שהוצג במהלך הכנס השנתי ה-31 מטעם ה-American Pain Society עולה כי מתן טיפול חד-יומי בגבפנטין להקלה על נוירלגיה פוסט-הרפטית לרוב יביא להקלה במהלך ארבעת הימים הראשונים לטיפול, או שלא יהיה יעיל כלל.

 

גם במקרים בהם הטיפול יעיל, מתן גבפנטין פעם ביום מביא להקלה מתונה בלבד בנוירלגיה פוסט-הרפטית, הכאב שלעיתים נותר לאחר שהחולים החלימו מהרפס זוסטר או שלבקת חוגרת.

 

במחקר נפרד בשלב 3, בחולים שטופלו בתרופה נרשם שיפור גדולה יותר בכחצי נקודה בסולם BPS (Brief Pain Inventory), בהשוואה למטופלים בפלסבו.

 

במחקר הראשון בחנו החוקרים את הנתונים משני מחקרים אקראיים בני 11 שבועות, בהם 357 חולים נטלו גבפנטין ו-364 נטלו טיפול-דמה, פעם ביום. הרופאים המטפלים העלו את המינון במהלך שבועיים, החל ממינון של 300 מ"ג ועד ל-1800 מ"ג. החולים תיעדו את חומרת הכאב בסולם מספרי, NPRS (Numeric Pain Rating Scale), בטווח שבין 0-10.

 

החוקרים הגדירו הופעת תגובה במקרה הראשון בו במהלך יומיים רצופים חלה ירידה גדולה יותר באופן משמעותי בחומרת הכאב (p<0.05). הם מצאו כי החולים הגיעו ליעד סיום זה ביום השני לאחר התחלת הטיפול התרופתי או טיפול הדמה. באותה נקודה, בקבוצת המטופלים בגבפנטין דווח על ירידה של 6.7% במדדי כאב בעוד שבקבוצת הפלסבו נרשמה ירידה של 1.7% (p=0.0043).

 

ההבדל בין שתי הקבוצות גדל מעט במהלך כחודש, אז ההבדלים החלו להצטמצם מעט. לאחר עשרה שבועות, בקבוצת המטופלים בגבפנטין דיווחו החולים על שיפור של 37%, בעוד שחולים בקבוצת הביקורת דיווחו על שיפור של 29% (p=0.0025).

 

 

במחקר נפרד שפורסם באותו כנס, חוקרים דיווחו על תוצאות דומות בהקלה בכאב, לפי מדד שונה, BPI או Brief Pain Inventory. לפי סולם זה, החולים דירגו את העוצמה של ארבעה סוגי כאב – הגרוע ביותר, הכי פחות גרוע, הממוצע והנוכחי – בסולם של 0-10. בדומה, עם דירגו את ההיקף בו הכאב הפריע להם בפעילויות היומיומיות שלהם, כולל מצב רוח, יכולת הליכה, עבודה, מערכות יחסים, שינה, הנאה מהחיים ופעילות כללית.

 

351 חולים חולקו באקראי לטיפול בגבפנטין ו-361 חולים לקבוצת פלסבו. החולים דירגו את רמת הכאב בתחילת המחקר ולאחר עשרה שבועות.

 

לאחר עשרה שבועות, החולים שנטלו פלסבו דיווחו על שיפור של כשתי נקודות בדרגת הכאב החמור ביותר שלהם, ואלו שנטלו גבפנטין דיווחו על שיפור של כ-2.5 נקודות. השינויים בדרגת הכאב הממוצע והכאב הנוכחי היו דומים, והשינויים בדרגת הכאב הקל ביותר היו מעט קטנים יותר.

 

מהתוצאות עולה מגמה של שיפור בהשוואה לפלסבו, עם שיפור הנע בין קרוב ל-1 ל-2.5 עם התרופה ומקרוב ל-1 לפחות מ-2 עם פלסבו. ההבדל הממוצע בשיפור במדדים אלו היה קטן במעט מהסף להגדרת מובהקות סטטיסטית (p<0.059).

 

החוקרים מציינים כי 54% מהמטופלים בגבפנטין פיתחו תופעות לוואי, זאת בהשוואה ל-42% מהמטופלים בפלסבו. תופעות לוואי חמורות תוארו ב-1.9% מהמטופלים בגבפנטין וב-2.7% מהמטופלים בפלסבו.

 

מתוך הכנס השנתי ה-31 מטעם ה-American Pain Society

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני