חדשות

חיסון כנגד הרפס זוסטר יעיל גם בקשישים (N Engl J Med)

04/05/2015

 

תת-יחידה רקומבייננטית של חיסון מפחיתה משמעותית את הסיכון להרפס זוסטר במבוגרים מעל גיל 50 ללא מצבי דיכוי חיסוני. מתוצאות מחקר מבוקר-פלסבו, בשלב 3, שפורסמו במהלך חודש אפריל בכתב העת New England Journal of Medicine עולה יעילות דומה של החיסון במבוגרים בגילאי 70 שנים ומעלה, בדומה לתועלת שתוארה במבוגרים בשנות החמישים והשישים לחייהם.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים בשלב 1-2 שכללו קשישים, לתת-יחידה של החיסון שהכילה גליקופרוטאין E של נגיף וריצלה זוסטר ומערכת ASO1B (קרוי HS/su) פרופיל בטיחות מקובל ותגובה חיסונית משמעותית.

 

החוקרים ערכו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, בשלב 3, שכלל 18 מדינות להערכת היעילות והבטיחות של HZ/su במבוגרים (גילאי 50 שנים ומעלה), שסווגו לפי קבוצות גיל (50-59, 60-69, גילאי 70 ומעלה). המשתתפים קיבלו שתי מנות של החיסון לתוך השריר או פלסבו במרווח של חודשיים. התוצא העיקרי היה הערכת היעילות של החיסון, בהשוואה לפלסבו, בהפחתת הסיכון להרפס זוסטר בקשישים.

 

מדגם המחקר כלל 15,411 משתתפים שהיו זמינים להערכה וקיבלו את החיסון (7,698 משתתפים) או פלסבו (7,713 משתתפים). במהלך מעקב ממוצע של 3.2 שנים, אבחנה של הרפס זוסטר אושרה בשישה משתתפים בקבוצת החיסון וב-210 משתתפים בקבוצת הפלסבו. היעילות הכוללת של החיסון כנגד הרפס זוסטר עמדה על 97.2%. היעילות של החיסון נעה בין 96.6% ו-97.9% בכל קבוצות הגיל.

 

תגובות סיסטמיות ותגובות באתר ההזרקה בתוך שבעה ימים ממתן החיסון היו נפוצות יותר בקבוצת ההתערבות. עוד יש דיווחים על תסמינים בדרגה 3 ב-17% מהמטופלים בקבוצת ההתערבות ו-3.2% מהמטופלים בקבוצת הפלסבו. שיעור המשתתפים עם תופעות לוואי חמורות או מחלה בתיווך אפשרי של מערכת החיסון ושיעורי התמותה היו דומים בשתי הקבוצות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי החסיון הביא לירידה משמעותית בסיכון להרפס זוסטר במבוגרים בגילאי 50 שנים ומעלה. היעילות של החיסון באלו בגילאי 70 שנים ומעלה הייתה דומה לזו שתוארה בשתי קבוצות הגיל האחרות.

 

N Engl J Med. Published online April 28, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני