IBS

חדשות

האם מלטונין מקטין את הכאב בחולי IBS? (מתוך Gut)

16/10/2005

מחקר חדש מצביע על כך שמלטונין עשוי להקטין את הכאב האופייני ב-Irritable Bowel Syndrome. מלטונין הוא הורמון המעודד שינה ומעורב בבקרת המוטיליות והחישה של מערכת העיכול. לאור השכיחות הגבוהה של הפרעות שינה בקרב חולי IBS, והאפשרות להשפעה כפולה של מלטונין על בקרת שינה ועל תפקוד המעיים, החוקרים שיערו כי מלטונין עשוי להיות אופציה יעילה לטיפול ב-IBS וכי האפקט התרפואיטי שלו יהיה בולט בעיקר בחולי IBS הסובלים מהפרעות שינה.

 

במסגרת המחקר, עקבו החוקרים אחר 40 חולי IBS שסבלו מהפרעות שינה. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול במלטונין (3 מ"ג) או פלסבו. הטיפול ניתן לפני השינה, במשך שבועיים.

גילאי המשתתפים נעו בין 20-64 וכללו 16 גברים ו-24 נשים. ההערכות בוצעו לפני ואחרי הטיפול באמצעות שאלונים, מנומטריה רקטאלית ו-Polysomnography במשך הלילה.

 

בקבוצת מטופלי מלטונין נרשמה ירידה במדד כאב הבטן, בהשוואה לקבוצת הפלסבו (0.7 לעומת 2.35, P<0.001) ועליה בסף הכאב הרקטאלי (1.2 מ"מ כספית לעומת 8.9, P<0.01). באף אחת מהקבוצות לא נרשם שינוי משמעותי בנפח וסוג הצואה, בתדירות היציאות או במדדי חרדה או דיכאון לאחר הטיפול. כמו כן, לא חלו שינויים בפרמטרים של השינה, כולל זמן שינה כללי, יעילות השינה, התעוררויות, משך שלבים 1-4 או שינת REM (Rapid Eye Movement) .

 

טיפול במלטונין לפני השינה במשך שבועיים החליש משמעותית את כאב הבטן והקטין את תחושת הכאב הרקטאלי, ללא שיפור בהפרעות השינה או מצוקה פסיכולוגית. הממצאים מצביעים על כך שהאפקט של מלטונין על כאב בטן בחולי IBS, הסובלים מהפרעות שינה, אינו-תלוי בהשפעתו על הפרעות השינה או הפרופיל הפסיכולוגי.

 

מגבלות המחקר כללו גודל מדגם קטן, תקופת טיפול קצרה, שימוש במנה אחת בלבד של מלטונין ורגישות מוגבלת למדדי החרדה והדיכאון.

 

לסיכום, החוקרים טוענים כי מחקרים עתידיים צריכים לבחון את הטיפול במינונים שונים של מלטונין, לבדוק את השפעות טיפול הניתן לזמן ממושך יותר ולבחון מדגם גדול יותר, במטרה להבין טוב יותר את תפקיד מלטונין ב-IBS ובהפרעות שינה.

 

Gut. 2005;54:1402-1407

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני