IBS

חדשות

השתלת צואה עשויה להפחית תסמיני תסמונת מעי רגיז (Gastroenterology)

14/08/2020

 

השתלת צואה (Fecal Microbiota Transplantation) עשויה להקל על תסמיני תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome) בחלק מהחולים, אך התועלת פוחתת עם הזמן, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי-מבוקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology.

 

החוקרים בחנו את התועלת האפשרית של השתלת צואה לטיפול בתסמונת מעי רגיז בחולים עם תסמונת מעי רגיז הסובלים מנפיחות חמורה ובחנו את השינויים בהרכב המיקרוביום ב-62 חולים עם תסמונת מעי רגיז עמידה לטיפול, אשר סבלו בעיקר משלשולים או משילוב שלשולים ועצירות.

 

שיעור גבוה יותר משמעותית של חולים בקבוצת השתלת צואה (24 מבין 43 חולים, 56%) בהשוואה לקבוצת הפלסבו (5 מבין 19 חולים, 26%) זכו להקלה משמעותית בתסמיני תסמונת מעי רגיז ובנפיחות בטנית 12 שבועות לאחר השתלת צואה.

 

שיעורי התגובה בקבוצת ההתערבות היו טובים יותר משמעותית בקרב נשים, בהשוואה לגברים (69% לעומת 29%, בהתאמה), אך לא תועדו הבדלים מגדריים בקבוצת הפלסבו.

 

החוקרים מדווחים כי השתלת צואה לוותה בירידה משמעותית בתוצאי סיום משניים, כולל אי-נוחות בטנית, מספר יציאות, דחיפות, כאבי בטן וגזים, אך לא תועדו שיפורים דומים בקבוצת הפלסבו.

 

בקרב חולים שהגיבו להשתלת צואה תועד גיוון מיקרוביאלי גבוה יותר בתחילת המחקר, בהשוואה לחולים בהם לא תועדה תגובה משמעותית להשתלת צואה. עם זאת, החוקרים לא זיהו זן, או פנוטיפ ספציפי של תורם או של מקבל שנקשר עם הצלחת השתלת צואה.

 

שנה אחת לאחר השתלת צואה, במרבית החולים בהם תועדה תגובה ראשונית לטיפול (19 מבין 24 חולים, 79%) לא נותרה עוד תועלת לטיפול זה, כאשר חציון מרווח הזמן עד לאובדן התגובה עמד על ארבעה חודשים.

 

החוקרים כותבים כי השתלת צואה הפכה לאפשרות טיפול חשובה כנגד תסמונת מעי רגיז, אך בשלב זה אין נתונים רבים אודות המנגנונים בכדי לכלול גישה זו כחלק מהטיפול השגרתי בחולים אלו.

 

Gastroenterology, online July 15, 2020.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני