חדשות

נתונים חדשים תומכים בשילוב אגוניסטים ל-LHRH לשימור תפקוד שחלתי ופוריות במהלך טיפול כימותרפי בנשים עם סרטן שד (מתוך כנס ה-European Cancer Congress)

29/09/2015

 

אבחנה של סרטן שד בגיל צעיר היא בשורה מרה בפני עצמה, אך ההבנה כי נדרש טיפול כימותרפי העשוי להוביל לכשל שחלתי ועקרות מהווה מכה נוספת. מתוצאות מטה-אנליזה חדשה, שפורסמה בכתב העת Annals of Oncology והוצגה כפוסטר בכנס ה-European Cancer Congress, עולים נתונים נוספים התומכים בגישה זו.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הדיכוי השחלתי הזמני עם LHRHa (Luteinizing Hormone-Releasing Hormone Agonist) במניעת כשל שחלתי מוקדם על-רקע כימותרפיה עדיין שנוי במחלוקת. כעת הם השלימו מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים-מבוקרים להערכת ההשפעה של LHRHa במהלך טיפול כימותרפי בנשים לפני מנופאוזה עם סרטן שד, במטרה לקבוע את שיעורי כשל שחלתי מוקדם על-רקע הטיפול, שיעור ההריונות וההשפעה על שיעורי הישרדות ללא מחלה.

 

במסגרת הסקירה ערכו החוקרים חיפוש במאגרי PubMed, Embase ו-Cochrane Library עד 30 באפריל, 2015. הם בחנו את יחסי הסיכויים לכשל שחלתי מוקדם (POF או Premature Ovarian Failure, שהוגדר בנוכחות אל-וסת במשך כשנה לאחר השלמת טיפול כימותרפי) ולהריון.

 

12 מחקרים אקראיים ומבוקרים ענו על קריטריוני הסקירה, כולל 1,231 נשים עם סרטן שד. מהתוצאות עולה כי הטיפול ב-LHRHa לווה בסיכון מופחת משמעותית לכשל שחלתי מוקדם (יחס סיכויים של 0.36, p<0.001), אך עם הטרוגניות משמעותית. בשמונה מחקרים שדיווחו על שיעורי אל-וסת שנה אחת לאחר השלמת הטיפול הכימותרפי, הוספת LHRHa הביאה להפחתת הסיכון לכשל שחלתי מוקדם (יחס סיכויים של 0.55, P<0.001) ללא הטרוגניות. בחמישה מחקרים שדיווחו על הריונות, שיעור ההריונות היה גבוה יותר בנשים שטופלו ב-LHRHa (33 לעומת 19 נשים, יחס סיכויים של 1.83). בשלושה מחקרים שדיווחו על שיעורי הישרדות ללא מחלה לא תועד הבדל משמעותי (יחס סיכויים של 1.00, p=0.939).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיכוי שחלתי זמני עם LHRHa בנשים צעירות עם סרטן שד מלווה בסיכון מופחת לכשל שחלתי מוקדם על-רקע טיפול כימותרפי ומלווה בשיעור הריונות גבוה יותר, ללא השפעה שלילית על הפרוגנוזה.

 

מתוך כנס ה-European Cancer Congress

 

Annals of Oncology

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני