מאמרי מערכת

האם הגיע הזמן לחדש את טיפולי הפריון בישראל?/מאמר דעה מאת פרופ' דניאל זיידמן.

23/04/2020

באמצע מרץ 2020 הופסקו באופן מידי, במרבית המדינות כל טיפולי הפריון, וזאת ממגוון סיבות שמיד אנסה לפרט. הנושא של מועד חידוש טיפולי הפריון נמצא כעת במחלוקת ערה בין המומחים בעולם. בעוד שבארצות כמו גרמניה, דנמרק ואוסטרליה, ובמספר מרכזים אמריקאים מובילים, כבר הודיעו על חידוש הטיפולים, בישראל המחלוקת בעיצומה. ננסה להסביר את הנושאים שנדונים כעת.

זו העמדה ברחבי העולם

העיתוי להפסקת הטיפולים נבע במידה רבה כתגובה מידית לעמדה של החברה האמריקאית (ASRM) והאירופאית (ESHRE) לפריון, שהמליצו על הפסקת כל הטיפולים. בישראל יש נטייה לישר קו עם הארגונים החשובים האלה, והחברה המקצועית של רופאי הפריון בישראל, איל"ה, אימצה את החלטתם. החברות הללו עוד לא שינוי את עמדתם, אבל האתר של ESHRE כבר מציג אלו מדינות באירופה החליטו לחזור לפעילות (https://www.eshre.eu/Home/COVID19WG).

מעניין שבעוד שיש מעבדות בארה"ב שמאפשרות כעת רק החזרה של עוברים מוקפאים, יש שם מעבדות אחרות שממליצות להתחיל לבצע שאיבות, אבל להימנע מהחזרות ולהקפיא את העוברים שהתקבלו.

זהו טיפול אלקטיבי

עם תחילת המשבר, לפני כחודש, הוקפאו כל הטיפולים האלקטיביים בבתי החולים, מתוך צפי לעומסים, ורצון לשחרר משאבים לטיפול בחולי קורונה. כמובן, שמומחים רבים חלקו על ההחלטה לראות בטיפולי הפריון כטיפולים "אלקטיביים", כאלו שניתן לעצור אותם באופן גורף לזמן בלתי ידוע. מי שמכיר מקרוב את טיפולי הפריון יודע, שעבור חלק לא מבוטל מהנשים, מדובר בטיפול תלוי זמן. כלומר, שמעבר לנזק הנפשי הכרוך בדחיה מאולצת נוספת במימוש הרצון להביא ילד, יתכן שמדובר באובדן זמן בלתי הפיך עבור נשים מבוגרות או נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה, למשל נשים עם אנדומטריוזיס קשה.

לאור ההתמנות במספר חולי הקורונה בישראל, והעדר עומסים בבתי החולים, כבר התחילו שוב לבצע ניתוחים אלקטיביים, גם בלי הכרזה רשמית של משרד הבריאות. אבל, דווקא טיפולי ההפריה עדיין לא חודשו.

לא מדובר בטיפול דחוף

נכון שעבור מרבית הנשים, דחיה של מספר חודשים לא תפגע כנראה בסיכוי שלהן להרות. אבל דחיה ללא זמן חזרה מוגדר, בהחלט עלולה להיות בשורה רעה עבור נשים מסוימות. ידוע שרוב הנשים נדרשות לעבור טיפולי פריון חוזרים על מנת להצליח. ברור שעבור נשים עם חלון פריוני מוגבל, אובדן של חודשי טיפול בהחלט עלול לפגוע בסיכוי שלהן להרות.

קיים סיכון לאישה בהיריון

ידוע שנשים בהיריון רגישות יותר להידבקות במחלות נגיפיות, ושמחלת חום נגיפית עלולה להוביל לצירים מוקדמים ואף ללידות מוקדמות. אך, עד כה, לא נמצא שנשים שנדבקו בנגיף הקורונה חולות באופן חמור יותר מנשים בנות גילן. בהתאם, לא הכריז משרד הבריאות על כך שנשים צריכות להימנע מלהרות בעת המגפה. לאור זאת, ברור שיש אפליה בכך שמונעים מנשים שנדרשות לטיפולי פריון, כולל נשים יחידניות או זוגות בני אותו המין, את היכולת לנסות ולהרות כעת.

יש חשש לשלום העובר

אחת הסיבות להפסקת הטיפולים היה חשש לשלום העוברים, במידה והאישה תדבק בקורונה. נכון שאין עדיין מידע על ההשפעות של הדבקות בנגיף בשליש הראשון, מאחר והמגפה החלה בסין לפני פחות מחצי שנה.  אבל, על פי מגפות קודמות עם נגיפי קורונה מסוג אחר, לא נראה שיש סיבה מיוחדת לחשש לפגיעה בעוברים או להיווצרות מומים. ושוב, אם היה חשש רציני, צפוי היה שיאסרו על כלל הנשים מלהמשיך ולנסות להרות בימים אלה. הוויכוח, האם הנגיף עובר את השליה, ויכול להדביק את העובר עוד לפני הלידה, נמשך.  מה שברור בינתיים הוא שלא נצפתה פגיעה חמורה בבריאותם של הילודים שנדבקו בנגיף, לפני או מיד אחרי הלידה.

יש סכנה לצוותים הרפואיים

ברור שכאשר חנויות חוזרות ונפתחות, הטיעון שלא ניתן להגן על הנשים מפני הצוותים, ולחילופין להגן על הצוותים מפני הנשים, הוא טעון פחות משכנע. מה שכן ברור, הוא שחייבים להגן באופן אחראי את הצוותים על ידי בדיקת המטופלות לקורונה, לפני ובמהלך הטיפול, ומיגון עם מסכות. מאחר וממילא כל התושבים נדרשים כיום לשים מסכות כאשר הם יוצאים מהבית, נראה שנפתר החשש שבתי החולים לא יעמדו בדרישה לספק ציוד מגן מידי יום לכל המטופלים. בנוסף, לא נראה שיש כיום מחסור במסכות וציוד מיגון אישי בבתי החולים.

לגבי סכנת ההדבקות של עובדי המעבדות, הרי שמחקרים ראשונים מראים כי נגיף הקורונה לא נמצא בזרע או ברקמת אשך, כך שהחשש פחת. עם זאת, יתכן והנגיף ישרוד בחנקן הנוזלי בו מוקפאים העוברים, למרות שמחקרים ביחס לנגיפים אחרים, כמוHIV  והפטיטיס B ו- C, לא בודדו את הנגיף.

כדאי להמתין עד שנדע יותר

אין ספק שכל חודש מתפרסמים מחקרים חדשים בנושא הקורונה, דבר שמשפר את היכולת שלנו למנוע הדבקה ולטפל בחולים. פיתוח בדיקות סרולוגיות, כמותיות ומדויקות, עשוי בקרוב לתת בידינו כלי חשוב. לא ברור עדיין אלו תרופות באמת יעילות בטיפול בחולי קורונה, אך יש חשש שחלק מהתרופות לא יהיו מתאימות למתן בהיריון. מאחר שיש הסכמה כללית שחיסון לא יהיה זמין לשימוש נרחב בשנה הקרובה, הרי שלא בטוח האם עיכוב נוסף של עוד מספר שבועות, באמת ישפר את היכולת שלנו להעניק בקרוב טיפולי פריון באופן בטוח יותר.

אפשר לעשות רק טיפולים דחופים

מומחים שחוששים מחזרה מוקדמת לטיפולי הפריה הציעו לאפשר טיפולים אלה רק במצבים דחופים, למשל חולות סרטן שעומדות לפני טיפול גונדוטוקסי או חולות אנדומטריוזיס שמיועדות לעבור ניתוח שחלתי, ומעוניינות לעשות שימור פריון על ידי הקפאת ביציות, עוברים או רקמה שחלתית. הבעיה שלא ניתן להחזיק את המעבדות פתוחות ומאוישות בהמתנה למספר מוגבל של מקרים דחופים. כך יוצא, שאין אפשרות לעשות שימור פריון גם לחולות סרטן או מקרים דחופים אחרים, כאשר מעבדות ההפריה נסגרות.

 היערכות

אין ויכוח שחזרה לטיפולים לא יכולה להיות מידית, וצריך לשאוף לפרק זמן סביר שיאפשר הכנה טובה, הן של הצוותים שעורכים את בדיקות המעקב והן של כל מי שקשור בטיפול באישה. יש הסכמה שלפני חידוש של הטיפולים חייבים לקבוע נהלים ברורים לגבי שורה של נושאים, כמו הקריטריונים לאיתור נשים עם תסמיני מחלה (חום, כאב גרון, כאבי שרירים, שיעול), הקפדה על ריחוק חברתי ככל הניתן, ושימוש נכון בציוד מיגון וחיטוי של המעבדות. בנוסף, סביר שידרשו מכל מטופלת לעבור בדיקת קורונה, לפני תחילת כל טיפול ושוב לפני מתן אוביטרל. בקרוב תערכנה בדיקות הקורונה גם בקופות החולים, וצפוי שתשובה תהיה זמינה תוך 4-6 שעות.

יעוץ

לאור אי הוודאות שנותרה בקשר להרבה נושאים שקשורים לקורונה. למשל, ביחס לסכנות של חשיפה לנגיף בשליש הראשון של ההיריון. ברור שחזרה לטיפול תעשה רק לאחר שיוסברו לאישה ובן זוגה מכלול הסיכונים שהם לוקחים. במחקר, אשר נערך השבוע במרכז הרפואי שמיר אסף הרופא, נמצא כי במידה והדבר היה נתון לבחירתן, 70 אחוז מהמטופלות היו חוזרות לטיפול בתקופה זו. לנשים שחשות לא בנוח עם תחילת הטיפולים כעת, יומלץ להמתין עוד מספר חודשים עד שהעניינים יתבהרו יותר. יומלץ לנשים עם גורמי סיכון, כמו מחלות רקע קשות או השמנה קיצונית, לדחות את חידוש הטיפולים. כל הנשים והזוגות יתבקשו לחתום על טופס שמבהיר שהם מסכימים לקחת את הסיכון של הדבקות בנגיף במהלך ובעקבות הטיפולים ומודעים למשמעויות.

ומה הצפי?

נכון ל- 23.04.20, נראה שהמועצה הלאומית תאמץ בימים הבאים את המלצת איל"ה, ותבקש ממשרד הבריאות לחדש את הטיפולים בתחילת מאי. כל זאת, בכפוף לקביעת נהלים ברורים ואמצעי בטיחות שיבטיחו את שלום הנשים והצוותים. בנוסף, על מנת להימנע מעומס וצפיפות במחלקות, ייתכן שיומלץ לחזור בהדרגה לפעילות, ולאפשר בתחילה חידוש טיפולים רק לנשים בנות 39 שנה ויותר.

הערת המערכת: לראיון זום עם פרופ' זיידמן שעלה לאתר לפני מספר ימים - הקליקו כאן

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני