חדשות

מחקר ישראלי: לטיפולי פוריות אין קשר לסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד בנשאיות BRCA1/2

19/09/2021

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

ידוע כי מוטציות בגניםBRCA1/2  מעלות את הסיכון לחלות במספר סוגי סרטן, בהם סרטן השד. כמו כן, ידוע כי הסיכון לחלות בסרטן השד מושפע גם מתהליכים הורמונליים וגורמים הקשורים למערכת הרבייה הנשית, בהם ישנה חשיפה להורמון האסטרוגן. עם זאת, נכון להיום, מחקרים מעטים בלבד בדקו את ההשפעה של טיפולי פוריות בקרב נשאיות BRCA1/2 על סיכון זה, אף שהם כרוכים בעלייה, זמנית אך משמעותית, בכמות האסטרוגן בגוף, וכן במשתנים נוספים. במחקר זה, חוקרים מהמרכז הרפואי שיבא, תל השומר, בדקו קשר זה במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, בו הם בחנו נתונים של 1,824 נשים יהודיות ישראליות, שאובחנו כנשאיות של BRCA1/2, מרביתן בין אפריל 1995 לדצמבר 2019, ונעשה אחריהן מעקב במרפאה האונקוגנטית במרכז הרפואי. עם הצטרפותן למחקר מילאו הנשים שאלונים על אורח חייהן, וסיפקו נתונים הקשורים בפוריות, כמו גיל תחילת הווסת והפסקתה, שימוש בגלולות הורמונליות למניעת היריון, טיפול הורמונלי חלופי, טיפולי פוריות ועוד. הן חזרו ומילאו שאלון זה אחת לשנה, עד שחלו בסרטן שד, או נפטרו, או עברו ניתוח מניעתי להסרת שדיים, או עד ספטמבר 2020, מועד סיום המחקר.

משתתפות המחקר חולקו לשתי קבוצות: קבוצה ראשונה מנתה 1,492 (81.8%) נשאיות שלא עברו טיפולי פוריות, וקבוצה שנייה ובה 332 (18.2%) נשאיות שעברו טיפולי פוריות שונים - מתוכן 134 טופלו בתרופה קלומיפן ציטראט*, 119 טופלו בגונדוטרופין**, 183 עברו הפריה חוץ גופית, ו-89 עברו משלב טיפולים. בקרב המשתתפות שחלו בסרטן השד, נלקחו בחשבון רק טיפולי הפוריות שהסתיימו לפני שמחלתן אובחנה. במהלך תקופת המעקב, 687 נשים מבין כל הנשאיות שהשתתפו במחקר אובחנו עם סרטן השד - 597 (40%) שלא עברו טיפולי פוריות, ו-90 (27.1%) שעברו טיפולי פוריות. כמו כן, 46 נשאיות שלא עברו טיפולי פוריות ו-4 נשאיות שעברו טיפולי פוריות אובחנו גם עם סרטן שחלות, בנוסף לסרטן השד.

מניתוח הנתונים עולה כי לא נמצא קשר בין טיפולי פוריות למיניהם לסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד בקרב נשאיות BRCA1/2. ממצאי המחקר הראו כי מבין סוגי טיפולי הפוריות בקרב נשאיות, גונדוטרופין היה קשור לסיכון נמוך ב-46% לחלות בסרטן השד. לעומת זאת, סיכון מוגבר לסרטן השד נמצא קשור למוטציה שמקורה באב (ב-43%), ושימוש בגלולות הורמונליות למניעת היריון מעל חמש שנים (ב-62%). עם זאת, לשימוש בגלולות אלה נמצא גם קשר לסיכון נמוך ב-39% לחלות בסרטן השחלות.

מסקנת החוקרים הייתה כי לטיפולי פוריות אין קשר לסיכון מוגבר לתחלואה בסרטן השד בקרב נשאיות BRCA1/2, וכי על רופאי נשים לדון בנפרד עם כל נשאית, בהתחשב בהיסטוריה המשפחתית שלה, על ההשפעה של גלולות הורמונליות למניעת היריון על הסיכון לסרטן השד והשחלות, ועל היתרונות והחסרונות בשימוש בהן.

 

* קלומיפן ציטראט – Clomifene Citrate (איקקלומין® – ®Ikaclomin, או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים)

**גונדוטרופין – Gonadotropin, טיפול הפריה המכיל הורמון מעורר זקיק (FSH) לבד או בשילוב עם הורמון ההצהבה (LH)

 

המחקר פורסם באפריל 2021 בכתב העת Fertility and Sterility.

קישור לתקציר המחקר (באנגלית)

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני