חדשות

מה בין איכות השינה ובין רמות סוכר בדם? (Diabetes Care)

18/05/2011

 מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת מאי של Diabetes Care עולה קשר בין איכות שינה ירודה, כולל אינסומניה, ובין ערכים גבוהים יותר של סוכר ואינסולין בדם, וכן תנגודת מוגברת לאינסולין בחולי סוכרת מסוג 2.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להעריך את הקשר בין משך או איכות השינה ובין רמות סוכר בצום, רמות אינסולין בצום, או התנגודת לאינסולין במבוגרים.

 

בין השנים 2003-2005 החוקרים אספו מדדי שינה על-בסיס שאלונים ובדיקות אקטיגרפיה אודות 531 משתתפים ללא סוכרת ו-40 חולי סוכרת. המשתתפים ענדו מוניטור על שורש כף היד, הסופר את מספר תנועות שורש כף היד במשך 3 ימים, בשני מקרים במרווח של כשנה בין השנים 2003 ו-2005. החוקרים התבססו על תוכנה מיוחדת לחישוב משך השינה ואיכותה.

 

לאחר תקנון, החוקרים מצאו כי עליה של 10% בהפרעה ברציפות השינה בחולי סוכרת לוותה בעליה ברמות סוכר בום, עליה ברמות אינסולין בצום ומדדי HOMA (Homeostatic Model Assessment) גבוהים יתר. מדדים אלו היו גבוהים עוד יותר בחולים עם אינסומניה.

 

נחירות לעיתים קרובות, שעשויות להצביע על הפרעת נשימה בשינה, לוו בערכי סוכר גבוהים יותר בצום, כמו גם עליה בערכי אינסולין ותנגודת לאינסולין בחולים ללא סוכרת.

 

לאור זאת, החוקרים קוראים לקחת בחשבון את האפשרות לנוכחות הפרעות שינה בחולים עם סוכרת מסוג 2. במידה ושיפור איכות השינה תביא לשיפור איזון הסוכר בחולי סוכרת, אזי מדובר ביעד אפשרי נוסף לטיפול במקרים אלו.

 

Diabetes Care. 2011;34:1171-1176

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני