חדשות

הקשר בין חסך שינה ובין כאב (מתוך הכנס השנתי ה-26 של SLEEP 2011: Associated Sleep Societies)

26/06/2011

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכנס השנתי ה-26 של SLEEP 2011: Associated Sleep Societies עולה כי איכות או כמות שינה לא-מספקת בעובדים במערכת הבריאות מלווה בעליה בתחושת הכאב וההגבלה הנלווית בתפקוד.

 

החוקרים סבורים כי התערבות מקיפה במקום העבודה צפויה לסייע במאבק כנגד חסך שינה והסיכון להפרעות שריר-שלד וכאב, המעלות את הסיכון למוגבלות באוכלוסיות בסיכון, דוגמת עובדים במערכת הבריאות.

 

המחקר כלל 1572 עובדים בבתי חולים, משני מרכזים רפואיים גדולים בבוסטון. מרבית המשתתפים (90%) היו נשים, בגיל ממוצע של 41 שנים ומדד מסת גוף של 26 ק"ג למטר מרובע.

 

החוקרים ערכו סקרים וחיפשו אחר נתונים מנהלתיים במאגר הנתונים של בית החולים, במטרה להעריך את סך השעות במשמרות לילה, וסיכמו כי 59% מהמשתתפים במחקר סבלו מחסך שינה.

 

חסך שינה הוגדר בנוכחות אחד או יותר מהבאים, בתדירות של 3 פעמים ומעלה בשבוע:

  • משך שינה של פחות משש שעות.
  • איכות שינה ירודה.
  • תסמיני אינסומניה, דוגמת קשיי הירדמות או השכמה באמצע הלילה.

 

מבין אלו עם חסך שינה, ב-23% משך השינה היה קצר, ב-27% איכות השינה הייתה ירודה וב-40% היו תסמיני אינסומניה. יתר המשתתפים סבלו מתערובת של כל אלו.

 

למשתתפים הוצגו השאלות הבאות:

  • כאב באזור מסוים בגוף בשלושת החודשים האחרונים.
  • הפרעה לעבודה בדרגה בינונית ומעלה עקב כאב זה.
  • הגבלה תפקודית בפעילויות חיי היומיום.

 

לאחר תקנון למשתנים שנים, בקרב משתתפים עם חסך שינה הסבירות למענה חיובי לשלוש השאלות הייתה גבוהה יותר.

 

באשר לכאב, 77% מאלו עם חסך שינה ענו תשובה חיובית, זאת בהשוואה ל-69% מאלו עם שינה מספקת (p=0.0004, OR = 1.36). בדומה, באשר להפרעה לעבודה עקב כאב, 22% מאלו עם חסך שינה השיבו לחיוב, בהשוואה ל-11% מאלו עם שינה מספקת (p<0.001, OR = 1.63).

 

באשר למגבלה תפקודית במשימות יומיומיות, 38% מאלו עם חסך שינה השיבו לחיוב, בהשוואה ל-25% מאלו עם שינה מספקת (p<0.001,  OR = 1.9).

 

לסיכום, מהמחקר עולה קשר בין חסך שינה ובין תחושת כאב, מגבלה תפקודית בביצוע פעולות יומיומיות ומגבלה גופנית עקב כאב המפריע לעבודה.

 

מתוך הכנס השנתי ה-26 של SLEEP 2011: Associated Sleep Societies

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני