חדשות

השפעת מלטונין על איכות השינה ומדדים מטבוליים בחולי סוכרת סוג 2 (מתוך Diabetes Metab Syndr Obes)

13/09/2011

ממחקר חדש מתוך Diabetes Metab Syndr Obes עולה כי שימוש קצר טווח במלטונין בשיחרור מושהה בחולי סוכרת הסובלים מהפרעות שינה משפר את איכות השינה ללא השפעה על מטבוליזם של סוכר או ליפידים.

ברקע מסבירים החוקרים שסוכרת היא תחלואה נלווית מרכזית בחולי אינסומניה. היעילות והבטיחות של מלטונין 2 מ"ג בשיחרור מושהה נמדדה במחקר זה בקרב 36 חולי סוכרת סוג 2 (מהם 11 גברים ו-25 נשים) בגילים 46-77 .

החוקרים ביצעו רנדומיזציה כפולת סמיות, עם מעבר בין קבוצות ומעקב למשך 3 שבועות (בתקופה 1) עם מלטונין בשיחרר מושהה או פלציבו, כשלאחר תקופה זו הייתה הפסקה (washout) של שבוע אחד. לאחר מכן המשך טיפול של 3 שבועות לאחר החלפת הקבוצות בין הטיפול הפעיל לפלציבו.

כל הטבליות נלקחו שעתיים לפני השינה למשך 3 שבועות.

בתקופת הארכת המחקר למשך 5 חודשים, המלטונין בשיחרור מושהה ניתן בכל לילה לכל המטופלים במסגרת מעקב פתוח תווית.

המעקב אחר השינה בוצע בתת קבוצה של 22 מטופלים אשר עשו שימוש במכשיר אקטיגפריה הקשור לשורש כף היד.

רמות סוכר בצום, פרוקטוסמין, אינסולין, פפטיד C , טריגיליצירידים, סה"כ כולסטרול, LDL כולסטרול ו-HDL כולסטרול, וכן גם ריכוזים של מס' אנטיאוקסידנטים ו-HbA1c נמדדו בתקופת הבסיס ובסוף תקופת המעקב. המטופלים המשיכו בטיפולים התרופתיים הרגילים שלהם במהלך המחקר.

לא נמצאו הבדלים מבוהקים בכל המדדים המטבוליים שנמדדו לאחר 3 שבועות טיפול במלטונין בשיחרור מושהה. איכות השינה, משך השינה, ומס' ההתעוררויות הליליות השתפרו באופן מובהק ומשמעותי בקבוצה שטופלה במלטונין השיחרור מושהה, בהשוואה לפלציבו.

מעקב של 5 חודשי טיפול במלטונין הראה ירידה ברמות ה-HbA1c (ירידה מ-9.13% ל-8.47% ) שהייתה מובהקת מבחינה סטטיסטית.

מסקנת החוקרים היא שטיפול קצר טווח של מלטוניין בשיחרור מושהה משפר איכות ואורך שינה בחולי סוכרת סוג 2 הסובלים מאינסומניה, ללא השפעה על רמות סוכר וליפידים. המשך טיפול ארוך טווח במלטונין היה קשור לשיפור נוסף ב-HbA1c , מה שמצביע על תרומת הטיפול להשגת איזון גליקמי.

Diabetes Metab Syndr Obes. 2011;4:307-13. Epub 2011

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני