חדשות

הפרעות שינה בגיל צעיר קשורות לסיכון קרדיווסקולרי מוגבר (CMAJ)

02/10/2012

מאת מערכת אי-מד

הפרעת שינה בילדים ומתבגרים קשורה לעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי ולכן יש חשיבות יתר לטפל בהפרעות אלה בגיל צעיר, כך עולה ממחקר חדש המתפרסם כעת ב-CMAJ .

החוקרים מציינים ברקע כי קיימות עדויות המצביעות על כך שהפרעות שינה או חוסר שינה קשורות לסיכון קרדיווסקולרי מוגבר במבוגרים. לעומת זאת, יש מעט עדויות על הקשר בין איכות השינה וסיכון קרדיווסקולרי בקרב ילדים ומתבגרים.

החוקרים ניתחו מידע של בית הספר לבריאות הלב בשנים 2009-10 באונטריו, קנדה. המשתתפים במחקר עברו בדיקות קרדיומטבוליות לאיתור גורמי סיכון, כולל BMI , פרופיל ליפידים, לחץ דם והשלימו שאלון שבדק את הרגלי השינה וסטטוס תזונתי.

הערכת הפרעות שינה נעשתה באמצעות ציון שהתקבל משימוש באינדקס של איכות השינה של פיטסבורג. נעשתה בדיקה למציאת קשר בין הרגלי שינה לנוכחות גורמי סיכון קרדיווסקולרים.  

נמצא שבין 4,104 מתבגרים (מהם 51% היו זכרים), מס' שעות השינה הממוצע ללילה היה 7.9 + 1.1 במהלך ימי השבוע ו-9.4+ 1.6 במהלך סופי השבוע.

בסה"כ, 19% מהמשתתפים דיווחו על איכות שינה גרועה או גרועה מאוד במהלך ימי השבוע ו-10% בימי סוף השבוע.

במודל רגרסיה רב משתנים נמצא שציון גבוה יותר של הפרעת שינה היה קשור עם סיכון קרדיווסקולרי מוגבר. בין הרביעון הגבוה ביותר לנמוך יותר במדד הפרעות השינה היה יחס של 1.43 לרמת הסיכון הקרדיווסקולרית (בטווח בר סמך של בין 1.02-2.05 , p=0.05), וכן גם יחס מוגבר של רמות not HDL כולסטרול (יחס של 1.28 בטווח בין 1.00-1.64 , p=0.05).

למשך שעות השינה הממוצע לא היה קשר לתוצאות אלה.

מסקנת החוקרים היא שבמתבגרים בריאים, הפרעת שינה קשורה עם נוכחות מוגברת של גורמי סיכון קרדיווסקולרים. אי לכך, אסטרטגיות התערבותיות להשגת הגיינת שינה אופטימלית מוקדם בחיים עשויות להיות חשובות במניעת תחלואת לב בטווח הארוך.

CMAJ October 1, 2012

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני