חדשות

טיפול במלטונין בשיחרור מושהה (סירקדין) מפגין יעילות ובטיחות ללא עדות ליצירת תלות או הפרעות חוזרות לאחר הפסקת הטיפול (Drugs Aging)

04/12/2012

מאת מערכת אי-מד

בסקירה המתפרסמת החודש ב-Drugs Aging אשר בחנה את היעילות והבטיחות הטיפול במלטונין בשיחרור מושהה (סירקדין) מסכמים החוקרים כי הטיפול הוא יעיל, בטוח ונסבל היטב ללא עדות לתלות , אפקט "רבאונד" של חזרת הסימפטומים של אינסומניה גם לאחר הפסקת הטיפול.  

המחברים מציינים שמלטונין ארוך טווח (במינון של 2 מ"ג) מאושר כיום לטיפול ברשות האירופאית (וגם בישראל) בהפרעת שינה ראשונית המאופיינת ע"י איכות שינה ירודה במטופלים מעל גיל 55 . ההתוויה היא למתן טיפול בסירקדין למשך תקופה של עד 13 שבועות.

המחברים מסבירים כי ייצור של מלטונין לילי באופן אנדוגני, אשר מסייע בהסדרת מחזוריות השינה, עשוי להיות מופחת בגיל מבוגר יותר. טיפול במלטונין בשיחרור מושהה במינון של 2 מ"ג לפני השינה מחקה את דפוס ההפרשה הטבעי של מלטונין, ולכן מוביל לשיפור במנגנון מחזוריות העירות/שינה.

במטופלים מבוגרים נמצא שלטיפול בסירקדין לא הייתה כל השפעה על התפקוד הפסיכומוטורי, זכרון, או תפקודי נהיגה במהלך הלילה או בבוקר שלמחרת, בהשוואה לפלצבו. הטיפול היה קשור באופן מובהק גם עם פחות הפרעות של יכולת ביצוע משימות אלה בהשוואה ל-  zolpidem  במינון 10 מ"ג (סטילנוקס) כטיפול יחיד או בשילוב עם מלטונין2 מ"ג  בשיחורר מושהה.

במחקרים קליניים שנערכו למשך 3 שבועות ו-6 חודשים, שהיו אקראים, כפולי סמיות עם אינסומניה ראשונית בגיל מעל 55, מלטונין 2 מ"ג בשיחרור מושהה שניתן 1-2 שעות לפני השינה היה קשור עם שיפור מובהק בהשוואה לפלצבו במס' רב של פרמטרים המודדים איכות שינה וערות, לרבות משך ואיכות שינה, עירנות בבוקר, ופרמטרים נוספים של איכות חיים.

 מלטונין 2 מ"ג בשיחרור מושהה היה גם נסבל היטב במחקרים קליניים במטופלים מבוגרים יותר, עם פרופיל סבילות שהיה דומה לזה של פלצבו. טיפול קצר טווח וגם ארוך יותר עם סירקדין לא היה קשור עם סימני תלות, אי סבילות, חזרה של אינסומניה או סימפטומים של גמילה.

Drugs Aging. 2012 Nov;29(11):911-23. doi: 10.1007/s40266-012-0018-z.

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני