חדשות

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי להקלה על הפרעות שינה (J Clin Sleep Med)

24/02/2014

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר לטיפול בנדודי שינה עשוי להפחית את השימוש במשאבים רפואיים ועלויות הטיפול, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהדורת 15 בפברואר של כתב העת Journal of Clinical Sleep Medicine.

 

החוקרים מדווחים כי שינה השתפרה בחולים עם הפרעת השינה החמורה ביותר, שהשלימו לפחות שלושה מפגשי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, וכי חלה ירידה בניצול שירותים רפואיים ועלויות הקשורות בטיפול הרפואי בהיקף של למעלה מ-200 דולרים, בממוצע.

 

במסגרת המחקר נבחנו הנתונים הרפואיים אודות 84 מבוגרים שקיבלו טיפול לנדודי שינה. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 54 שנים, כאשר 58% היו נשים.

 

לחולים הוצע לקחת חלק בעד שישה מפגשים שבועיים של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה, בהדרכת פסיכולוג וסטודנטים וסטאז'רים. התכנית כללה הדרכת שינה, היגיינת שינה, טיפול לבקרת גירויים, הגבלת שינה, תרגילי הרפיה בני 10 דקות וטיפול קוגניטיבי, עם חוברת עבודה לחולה.

 

כל המשתתפים השלימו לפחות מפגש טיפול אחד. 37 חולים לקחו חלק בשלושה מפגשים, או יותר, ונחשבו כאלו שהשלימו את התכנית, ב-32 מחולים אלו (86%) תועד שיפור משמעותי בשינה לאחר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה והם הוגדרו כמגיבים.

 

במהלך ששת החודשים לפני ואחרי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, החוקרים מדדו את מספר הביקורים במרפאות, העלויות הקשורות בביקורים במרפאות, מספר התרופות והערכת עלויות הטיפול הרפואי וניצול המשאבים.

 

בחולים שהשלימו את הטיפול ואלו שהגיבו לטיפול, כל המדדים להערכת ניצול שירותי בריאותי ועלויות הטיפול הרפואי, למעט מספר התרופות, ירדו באופן משמעותי (p<0.05) או שתוארה מגמת ירידה לאחר הטיפול.

 

בחולים שהשלימו את הטיפול, הירידה הממוצעת בעלות הנוגעת לביקורים במרפאה עמדה על 200 דולרים, והעלויות הכוללות המשוערות עמדו על 75 דולרים. בחולים שהגיבו לטיפול, הירידה הממוצעת בעלויות הטיפול עקב ביקורים במרפאה עמדה על 210 דולרים. לא תועדה ירידה משמעותית בחולים שלא השלימו את הטיפול (אלו שלקחו חלק בפחות משלושה מפגשים).

 

החוקרים מציינים כי העלות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי קצר, כ-460 דולרים במחקר הנוכחי, עשויה לבטל כל חסכון בטווח הקצר, אך גישה זו עשויה להביא לחסכון משמעותי בטווח הארוך, בעיקר כאשר בוחנים את התוצאות באוכלוסיה הגדולה של חולים עם נדודי שינה במערכות הבריאות.

 

הם מוסיפים כי הוכח כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה מפחית את השימוש בתרופות ותסמינים פסיכיאטרים, וגורמים אלו צפויים לתרום לירידה נוספת בשימוש במשאבים רפואיים ועלויות טיפול לאחר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי לנדודי שינה הינו טיפול יעיל מאוד, ומהמחקר עולה כי להתערבות קצרה יחסית עשויה להיות גם השפעה כלכלית חיובית.

 

J Clin Sleep Med. 2014;10:127-135

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני