חדשות

נדודי שינה מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים (Stroke)

04/04/2014

 

מאת ד"ר עמית עקירוב

 

נדודי שינה מעלים את הסיכון לאירוע מוחי, ובמבוגרים מתחת לגיל 40 תועד הסיכון הגבוה ביותר לאירוע מוחי עקב חסך שינה, כך מדווחים חוקרים מטייוואן במאמר חדש שפורסם בכתב העת Stroke.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסרים מחקרים להערכת ההשפעה של נדודי שינה על הסיכון לאירוע מוחי וכעת הם ביקשו לבחון את הקשר בין נדודי שינה והתפתחות אירועים מוחיים במהלך מעקב בן ארבע שנים.

 

החוקרים התבססו על נתוני Taiwan National Health Insurance Research Database וכללו חולים עם אבחנה של נדודי שינה, שנבחנו אל מול נבדקים שנבחרו באקראי, תוך התאמה לגיל ומין, ללא נדודי שינה. המטרה הייתה לבחון את שיעור האשפוזים עקב אירוע מוחי במהלך ארבע שנות מעקב. כל המשתתפים במחקר, אלו שסבלו מנדודי שינה ואלו שלא סבלו מהפרעות שינה, לא סבלו בעבר מאירוע מוחי, דום נשימה בשינה או נדודי שינה.

 

משתתפים עם נדודי שינה סווגו לתתי-קבוצות בהתאם לדפוס נדודי השינה, במטרה לבחון אם הסיכון לאירועים מוחיים תלוי בתת-סוג של הפרעת השינה.

 

מדגם המחקר כלל כ-21,000 משתתפים עם נדודי שינה וכ-64,000 משתתפים ללא נדודי שינה. בהשוואה לקבוצת הביקורת, במשתתפים שסבלו מנדודי שינה נרשמה עליה של 54% בסיכון להתפתחות אירועים מוחיים. כאשר החוקרים בחנו את תתי הקבוצות של המשתתפים עם נדודי שינה, נוכחות נדודי שינה לווה בשיעורי היארעות מצטברים של אירועים מוחיים שהיו גבוהים יותר, בהשוואה לקבוצת הביקורת (p=0.024). יחס שיעורי ההיארעות לאירועים מוחיים בין אלו עם נדודי שינה ואלו ללא נדודי שינה היה הגבוה ביותר באלו בגילאי 18-34 שנים (יחס שיעורי היארעות של 8.06).

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי נדודי שינה מעלים את הסיכון לאירועים מוחיים וכי קשר זה בולט במיוחד במבוגרים צעירים. הממצאים מדגישים את החשיבות הקלינית של זיהוי וטיפול בנדודי שינה, כאשר יש מקום לבחון התערבות התנהגותית חדשה כנגד נדודי שינה כאמצעי למניעת אירועים מוחיים.

 

Stroke 2014

 

לידיעה ב-MedPage Today

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני