חדשות

מה בין נדודי שינה ועירות יתר פיזיולוגית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

01/02/2015

 

במאמר שפורם במהלך חודש ינואר בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על עדויות נוספות הקושרות בין נדודי שינה בעצמם, ללא דום נשימה בשינה, ובין התפתחות יתר לחץ דם. מהנתונים עולה כי נדודי שינה מלווים לעיתים קרובות בעירות-יתר, שביטויה חוסר יכולת להירגע ולהירדם במהלך היום והלילה, וקשורה עם התפתחות יתר לחץ דם.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו קשר בין נדודי שינה עם משך שינה קצר ובין סיכון מוגבר ליתר לחץ דם, ועלו השערות כי המנגנון העומד בבסיס קשר זה הוא עירות-יתר פיזיולוגית. במחקר הנוכחי בחנו החוקרים אם נדודי שינה עם עירות-יתר פיזיולוגית כפי שנקבע לפי בדיקת MSLT (Multiple Sleep Latency Test), מלווה בסיכון מוגבר ליתר לחץ דם.

 

מדגם המחקר כלל 219 משתתפים עם אינסומניה כרונית ו-96 משתתפים ללא הפרעת שינה. אינסומניה כרונית הוגדרה על-פי הקריטריונים האבחנתיים המקובלים עם תסמינים שנמשכו שישה חודשים ומעלה. כל המשתתפים השלימו מעבדת שינה ולאחריה מבחן MSLT סטנדרטי.

 

החוקרים התבססו על חציון ממוצע MSLT ואחוזון 75 של הערך הממוצע של מבחן MSLT להגדרת עירות-יתר יתר לחץ דם הוגדר על-פי מדידות לחץ דם או לפי טיפול שניתן ע"י רופא.

 

לאחר תקנון לגיל, מין, מדד מסת גוף, מדד אפניאה-היפופניאה, סוכרת, עישון, צריכת אלכוהול וקפאין, שילוב אינסומניה עם מדד MSLT מעל 14 דקות לווה בעליה בהיקף של 300% בסיכוי ליתר לחץ דם (יחס סיכויים של 3.27), בעוד ששילוב אינסומניה עם מדד MSLT של מעל 17 דקות לווה בעליה גדולה עוד יותר של 400% בסיכוי ליתר לחץ דם (יחס סיכויים של 4.33), בהשוואה לנבדקים ללא הפרעת שינה עם MSLT של עד 14 דקות.

 

החוקרים מסכמים וכותבים כי נדודי שינה עם עירות-יתר פיזיולוגית מלווה בסיכון משמעותית ליתר לחץ דם. ערכי MSLT ארוכים יותר עשויים לשמש כמדד להערכת עירות-יתר פיזיולוגית וחומרה של אינסומניה כרונית.

 

Hypertension. Published online January 26, 2015

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני