חדשות

שימוש ב-Modafinil (פרוביגיל) בבריאים ללא הפרעות שינה קשור לשיפורים קוגניטיביים וניהוליים עם פרופיל בטיחות טוב (European Neuropsychopharmacology)

26/08/2015

מאת מערכת אי-מד

סקירה שיטתית המתפרסמת החודש ב-European Neuropsychopharmacology שבחנה יעילות של הטיפול ב-Modafinil (פרוביגיל, אביק-טבע) בהתוויות לא רשומות של שיפורים בתפקודים קוגניטיביים שונים באוכלוסייה ללא הפרעות הקשורות לשינה מדווחת כי על אף עדויות סותרות נראה שהטיפול משפר תפקודים קוגניטיביים שונים בבטיחות טובה.

ברקע מסבירים החוקרים שמודאפיניל מאושר ע''י ה-FDA כתכשיר המעלה באופן ישיר את רמות הקאטכולמין הקורטיקלי, ובאופן בלתי ישיר את הסרוטונין המוחי, גלוטאמייט , אורקסין, והיסטמין. במקביל הוא מפחית רמות במוח של חומצת גאמה-אמינו-בוטריטיות. בנוסף לכך שהתכשיר מאושר כטיפול בישנוניות מוגזמת, נראה שהוא נמצא גם בשימוש נרחב שלא במסגרת התוויה מאושרת להגברת תפקוד קוגניטיבי. למרות הפופולאריות הרבה של מודאפיניל היו מעט חששות באשר למידת וסוג האפקט הקוגניטיבי בקרב אוכלוסייה בריאה, ללא הפרעות הקשורות לשינה.

בעייה זו מורכבת בשל חוסר עקביות בספרות והסתמכות על מבחנים פסיכומטרים המיועדים לבחון השפעות קוגניטיביות בחולים ולא באוכלוסייה בריאה. בכדי לבצע הערכה עדכנית שתבחן חששות אלה בוצע חיפוש מחקרים במאגר MEDLINE ע"פ מילות מפתח של מודאפיניל וקוגנטיבי וניתוח של אלה שפורסמו בשפה האנגלית מינואר 1990 עד דצמבר 2014 תוך התמקדות באוכלוסייה בריאה ללא הפרעות הקשורות לשינה.

החוקרים מדווחים כי מצאו שמרבית המחקרים הכוללים מבחנים בסיסיים הראו שמודאפיניל משפר תפקודים ניהוליים, כאשר רק כמחצית הראו שיפור בהקשבה ויכולת למידה וזכרון , וחלק אף דיווח על הפרעות בחשיבה קריאטיבית. בניגוד לכך, כאשר נעשה שימוש במבחנים מורכבים יותר, מודאפיניל נראה כמשפר באופן עקבי את ההקשבה, כישורי ניהול, ולימוד.

החוקרים מדגישים כי לא מצאו ממצאים משמעותיים המעידים על תופעות לוואי או שינויים במצב הרוח. החוקרים מסכמים כי לאור חוסר העקביות המתודולוגית בספרות, הם מוסיפים מס' המלצות לגבי אופן עריכת מחקרים עתידיים להערכת האפקטים הללו באוכלוסיה בריאה .

European Neuropsychopharmacology, Published Online: August 19, 2015

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני