חדשות

תאי CAR-T נוכחים בחולי CLL עשר שנים לאחר הטיפול (Nature)

08/02/2022

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב- Natureהראה כי שני מטופלים עם לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) שלפני 10 שנים היו בין הראשונים שקיבלו טיפול פורץ דרך של קולטן אנטיגן כימרי, עדיין היו בהפוגה עשור לאחר מכן, והמשיכו להראות רמות ניתנות לזיהוי של תאי CAR T. "כעת אנו יכולים להסיק שתאי CAR T יכולים למעשה לרפא חולים עם לוקמיה בהתבסס על תוצאות אלו", אמר המחבר.

טיפול בתאי T מסוג CAR, שבו מוסרים תאי T של המטופלים עצמם, מתוכנתים מחדש במעבדה לזהות ולתקוף תאים סרטניים, ואז מוזרמים בחזרה למטופלים, שינה את הטיפול בסוגי סרטן דם שונים ומראה תוצאות יוצאות דופן בהשגת הפוגה. בעוד שהטיפול הפך לטיפול שגרתי בלוקמיות מסוימות, תוצאות ארוכות טווח על גורלם ותפקודם של התאים לא היו ידועות. בתצפיות הראשונות שפורסמו בתום תקופת מעקב של 10 שנים אחר חולים שטופלו בתאי CAR T, החוקרים תיארו את הממצאים עבור שני חולים, שניהם עם CLL, שבשנת 2010 היו בין הראשונים שטופלו בטיפול פורץ הדרך. עשור לאחר מכן, נמצא כי תאי ה-CAR T ניתנים לזיהוי אצל שני החולים, אשר השיגו הפוגה מלאה בשנתם הראשונה לטיפול, ושניהם שמרו על הפוגה זו. יש לציין כי התאים התפתחו במהלך השנים – מרוב של תאי T ציטוטוקסיים לרוב של תאי CAR T חיוביים ל-CD4 - כאשר לאחד מהחולים יש רק תאים חיוביים ל-CD4 בשנה התשיעית לטיפול.

"תאי ה-T הציטוטוקסיים ביצעו את המהלך הראשוני של חיסול הגידול", אמר המחבר הראשי, "ברגע שהעבודה שלהם בוצעה, התאים ירדו לרמות נמוכות מאוד, אבל האוכלוסייה החיובית ל-CD4 המשיכה. השלב המושהה של התגובה החיסונית נגד סרטן הוא תובנה חדשה, והופתענו לראות את זה, למעשה, עשר שנים לאחר העירוי, אנחנו לא יכולים למצוא אף אחד מתאי הלוקמיה ועדיין יש לנו את תאי ה-CAR T שנמצאים בסיור ובמעקב אחר תאי לוקמיה", אמר.

טיפול בתאי T-CAR מאושר כיום בארצות הברית למספר סוגי סרטן דם, ומוקדם לראות דפוסים דומים לטווח ארוך של התאים בחולים ובסוגי סרטן אחרים. בעוד שהסיכוי שחלק מהמטופלים "ירפאו" הוא מרגש, התגובות לטיפול היו בדרך כלל מעורבות. ב-CLL, למשל, נצפו הפוגות מלאות שנשמרות בכרבע מהחולים, כאשר שיעורים גבוהים יותר נצפו בחלק מהלימפומות ובילדים חולי ALL.

לכתבה ב-Medscape

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני