חדשות

האם סיבים תזונתיים ויוגורט מפחיתים את הסיכון לסרטן ריאות? (JAMA Oncol)

27/10/2019

 

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין צריכת סיבים תזונתיים או יוגורט ובין סיכון מופחת לסרטן ריאות, לאחר תקנון לגורמי סיכון ידועים ובקרב אלו שמעולם לא עישנו.

 

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין צריכת סיבים תזונתיים או יוגורט ובין הסיכון לסרטן ריאות ולקבוע אם הקשר תלוי באורח החיים או גורמים תזונתיים אחרים. לצורך המחקר, הם אספו נתונים מעשרה מחקרים פרוספקטיביים אודות למעלה מ-1.4 מיליון מבוגרים.

 

מדגם המחקר כלל 627,988 גברים (גיל ממוצע של 57.9 שנים) ו-817,862 נשים (גיל ממוצע של 54.8 שנים). במהלך חציון מעקב של 8.6 שנים תועדו 18,822 מקרים של סרטן ריאות.

 

ממצאי המחקר הצביעו על קשר בין צריכת סיבים ויוגורט ובין סיכון מופחת לסרטן ריאות לאחר תקנון להרגלי עישון ומספר שנות-חפיסה, כמו גם גורמי סיכון אחרים לסרטן ריאות: יחס סיכון של 9.83 בהשוואת החמישון העליון והתחתון של צריכת סיבים; ויחס סיכון של 0.81 להשוואת צריכת יוגורט רבה לעומת אי-צריכת יוגורט.

 

החוקרים מדווחים כי הקשר בין סרטן ריאות ובין צריכת סיבים או יוגורט היה משמעותי בקרב נבדקים לא-מעשנים והיה עקבי בין המינים, קבוצות אתניות שונות וסוגים היסטולוגיים שונים של הממאירות.

 

כאשר החוקרים בחנו את צריכת סיבים תזונתיים וצריכת יוגורט יחדיו, הם מצאו רמזים להשפעה סינרגיסטית, כאשר צריכה רבה של יוגורט עם הצריכה הגבוהה ביותר של סיבים תזונתיים (חמישון עליון) לוו בירידה של למעלה מ-30% בסיכון לסרטן ריאות, בהשוואה לאלו שלא צרכו יוגורט וצרכו את הכמות הקטנה ביותר של סיבים תזונתיים (חמישון תחתון) (יחס סיכון של 0.67 בכלל אוכלוסיית המחקר, יחס סיכון של 0.69 בקרב אלו שלא עישנו מעולם).

 

ממצאי המחקר מרמזים להשפעה מגנה אפשרית של פרביוטיקה ופרוביוטיקה מפני התפתחות גידולים ריאתיים ממאירים.

 

JAMA Oncol. Published online October 24, 2019

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני