חדשות

ההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תאי הריאות (Nature)

10/02/2020

 

מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת Nature עולה כי הפסקת עישון אינה רק מונעת הופעת נזק נוסף לריאות, אלא גם מאפשרת לתאים חדשים ובריאים להתרבות ולצפות את דרכי האוויר, מגמה העשויה להפחית את הסיכון לסרטן ריאות.

 

החוקרים השלימו ריצוף של כל הגנום על תאים בריאים מדרכי האוויר של 3 מעשנים פעילים ו-6 מעשנים לשעבר, כמו גם מ-4 מבוגרים שמעולם לא עישנו ו-3 ילדים. כל המשתתפים השלימו ברונכוסקופיה להתוויות קליניות שונות ודגימות אפיתל דרכי האוויר נלקחו מביופסיות או שטיפות.

 

כצפוי, החוקרים מצאו כי בתאים ממעשנים פעילים ומעשנים לשעבר עומס המוטאציות היה הרבה יותר גדול מזה שתועד בקרב אלו שמעולם לא עישנו ותאים מילדים, כולל עליה במספר מוטאציות מניעות, המעלות את הסיכון של תא להפוך לממאיר. מניתוח הנתונים עלה כי בנוכחות עישון פעיל נרשמה עליה של פי 2.1 במספר מוטאציות מניעות לכל תא, בהשוואה למספר המוטאציות באלו שמעולם לא עישנו. בנוסף, מספר המוטאציות המניעות לכל תא עלה פי 1.5 עם כל עשור חיים ופי שתיים עם כל 5,000 מוטאציות סומאטיות נוספות לכל תא.

 

עם זאת, מהנתונים עלה עוד כי בקרב מעשנים לשעבר, אך לא במעשנים פעילים, עד 40% מהתאים היו כמעט-תקינים, עם הרבה פחות נזק גנטי וסיכון נמוך להתפתחות ממאירות.

 

החוקרים כותבים כי לעיתים קרובות מסברים לנבדקים עם היסטוריה של עישון כבד במשך 30 שנים, או יותר, כי כבר מאוחר מדי כדי להפסיק לעשן וכי הנזק כבר נעשה. עם זאת, מהנתונים הנוכחיים עולה כי אף פעם לא מאוחר מדי להפסיק לעשן, שכן בתוך שנים בודדות מהפסקת עישון בחלק גדול מהתאים בדרכי האוויר אין כל עדות לנזק משנית לטבק.

 

Nature. Published online January 29, 2020

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני