חדשות

בדיקת CT כסקר לסרטן ריאות מספקת הזדמנות להשלים הערכה של בריאות העצם (J Bone Miner Res)

12/11/2020

 

בדיקת CT של החזה במינון נמוך כבדיקת סקר לסרטן ריאות מספקת הזדמנות להשלמת בדיקת סקר באותו זמן לאוסטיאופורוזיס, כאשר מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone and Mineral Research עולה כי הבדיקה מזהה אוסטיאופורוזיס בגברים בשיעור גבוה יותר משמעותית משיעור המאובחנים על-סמך בדיקת Dual-Energy X-ray Absorptiometry (DEXA).

 

החוקרים בחנו את צפיפות המינראלים של העצם על-סמך בדיקת CT וקבעו את שיעורי אוסטיאופורוזיס על-בסיס בדיקת CT במינון נמוך של החזה באוכלוסיה גדולה של גברים ונשים מסין. מדגם המחקר כלל 69,095 מבוגרים שהשלימו בדיקת CT כבדיקת סקר לסרטן ריאות בשנים 2018-2019. סריקות אלו שימשו להערכת צפיפות העצם הוולמטרית הטרבקולרית בעמוד-שדרה מותני (L1-2) באמצעות תכנית QCT (Quantitative Computed Tomography) ולקבוע נוכחות צפיפות עצם.

 

שיעורי הימצאות אוסטיאופורוזיס לפי בדיקת QCT באוכלוסיה הסינית מעל גיל 50 עמדו על 29% בנשים ועל 13.5% בגברים, מקביל ל-49.0 מיליון ו-22.8 מיליון מקרים בהתאמה. בנשים, שיעור זה דומה לשיעורים המדווחים על-סמך בדיקות DEXA, אך בגברים, מדובר בשיעורי הימצאות גבוהים כפליים.

 

שיעורי ההימצאות היו שונים בין אזורים גיאוגרפיים שונים ברחבי סין, עם שיעורי גבוהים יותר בדרום-מערב המדינה ונמוכים יותר באזור הצפון-מזרחי.

 

צפיפות עצם וולמטרית טרבקולרית ירדה עם הגיל בגברים ובנשים. בנשים שיא צפיפות עצם וולומטרית טרבקולרית היה גבוה יותר, בהשוואה לגברים (185.4 לעומת 176.6 מ"ג/סמ3) בגילאי 30-34 שנים, אך בנשים מבוגרות יותר מדדי צפיפות עצם וולומטרית טרבקולרית היו נמוכים יותר בהשוואה לגברים (62.4 לעומת 92.1 מ"ג/סמ3) בגיל 80 שנים.

 

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בדיקת CT במינון נמוך כחלק מבדיקות סקר לסרטן ריאות מספקת הזדמנות לזהות מספר רב של חולים עם צפיפות עצם נמוכה בעמוד השדרה המותני. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת החשיבות הקלינית של בדיקות סקר אלו במונחים של מניעת שברים.

 

J Bone Miner Res. Published online November 4, 2020.

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני