חדשות

מטבוליטים בשתן עשויים לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בחולים עם סרטן ריאות (מתוך כנס ה-ASCO)

14/06/2021

 

מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Clinical Oncology עולה כי בדיקת שתן עשויה לסייע בחיזוי הסיכון לתמותה בתוך שלושה חודשים של חולי סרטן ולאפשר להם להתכונן טוב יותר לקראת הצפוי.

 

בניסיון לחזות טוב יותר את הסיכון לתמותה בתוך זמן קצר, החוקרים ערכו מחקר פרוספקטיבי שכלל 424 דגימות שתן אודות 162 חולי סרטן משישה מרכזים. מבין אלו, 63 חולים מסרו דגימה במהלך 28 הימים שקדמו למותם ו-29 חולים מסרו דגימת שתן בשבוע האחרון לחייהם.

 

בדיקת liquid chromatography quadrupole time-of-flight mass spectrometer שימשה להערכת דגימות שתן של 112 חולים, בגיל חציוני של 71 שנים, 40.2% מהן היו נשים. האבחנה הנפוצה ביותר הייתה של סרטן ריאות מסוג NSCLC (Non-Small Cell Lung Cancer) ותועדה ב-55.4% מהחולים, כאשר אבחנה של SCLC (Small Cell Lung Cancer) תועדה ב-19.6% מהמקרים.

 

לאחר ניתוח סטטיסטי של מאות מטבוליטים שזוהו בדגימות השתן, החוקרים פיתחו את מדד ELM (End of Life Metabolome) לחיזוי הסיכון של אדם לתמותה בתוך שלושה חודשים.  המשתתפים סווגו לחמש קבוצות סיכון על-בסיס מדד ELM, כאשר אלו בקבוצת הסיכון הנמוך יותר עדיין שרדו לאחר למעלה מחודשיים ממתן דגימת השתן. מנגד, למעלה ממחצית מהחולים בקבוצת הסיכון הגבוה ביותר הלכו לעולמם בתוך שבוע ממתן דגימת השתן ו-100% מהם מתו בתוך שלושה שבועות.

 

מחישוב השטח מתחת לעקומה של ה-ROC עלה כי מדד ELM הצליח לסייע בסיווג החולים לקבוצות סיכון גבוה וסיכון נמוך לתמותה במהלך שלושת החודשים הבאים, עם דיוק של 88%. מדובר בבדיקה היחידה המנבאת תמותה במהלך השבועיים האחרונים לחיים ועשויה לאפשר לחולים לערוך את הסידורים האחרונים לקראת יומם האחרון.

 

מתוך כנס ה-ASCO

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני