חדשות

המלצות EULAR חדשות לאבחנה וטיפול בביטויים נוירו-פסיכיאטריים בחולי לופוס (מתוך הכנס EULAR 2009)

21/06/2009

המלצות חדשות לאבחנה וטיפול בחולי לופוס (systemic lupus erythematosus, SLE) הסובלים מביטויים נוירו-פסיכיאטריים, הוצגו בחודש יוני 2009 בכנס ה-EULAR השנתי, של ה- European Congress of Rheumatology . ההמלצות מבוססות על סקירה מערכתית ודעת מומחים, וכוללות אלגוריתמיים אבחנתיים וטיפוליים לביטויים הנוירו-פסיכיאטריים השכיחים יותר. מאמר מסכם צפוי להתפרסם גם ב- Annals of Rheumatic Diseases.

 

הכותבים מציינים כי ביטויים נוירו-פסיכיאטריים בחולי לופוס הם מורכבים ומפחידים עבור החולים והרופאים. ביטויים אלו מתרחשים לרוב בנשים צעירות יחסית בגיל הפוריות. בקרב הרופאים קיימת גישה מגוונת לאבחנה, ולעיתים הם לא בטוחים אילו בדיקות לבצע.

 

כוח המשימה שהורכב לצורך כתיבת ההמלצות כלל 24 מומחים מרוב מדינות אירופה, ביניהם מומחים לטיפול בלופוס, 2 נוירולוגים ואפידמיולוג קליני, וניסח 14 המלצות מבוססות ראיות.

 

לדברי הכותבים, 10-15% מחולי לופוס נמצאים בסיכון לפתח ביטויים נוירו-פסיכיאטריים, כאשר הביטויים החמורים יותר (אך לא הקלים) נמצאים ביחס ישר לחומרת המחלה. הביטויים החמורים המשמעותיים מתרחשים ב-10% מהחולים, וכוללים שבץ, פרכוסים, בלבול חריף ופגיעה קוגניטיבית. ביטויים קלים יותר כוללים כאב ראש וחרדה.

 

כ-50% מחולי לופוס שמפתחים ביטויים נוירו-פסיכיאטריים עושים זאת במהלך השנה הראשונה לאבחנת המחלה. בזמן הופעת הביטויים החולים סובלים ממחלה פעילה. ההמלצות מפרטות גורמי סיכון, ביניהן מחלת לופוס שאינה בשליטה, סיפור קודם של ביטויים נוירו-פסיכיאטריים הקשורים ללופוס ונוכחות נוגדני antiphospholipid antibodies (APS).   

 

הכותבים מציינים כי לצורך אבחנת ביטויים נוירו-פסיכיאטריים של לופוס יש לשלול גורמים אחרים, כגון זיהום במערכת העצבים המרכזית. בדיקות אבחנתיות עשויות לכלול ניקור מותני, בדיקת נוזל השדרה (CSF), מבחנים קוגניטיביים נוירו-פסיכולוגיים, מבדקי הולכה עצבית והדמיה באמצעות MRI, תוך שילוב של הדמיה מבנית ותפקודית. אוסף הבדיקות הספציפי תלוי בביטויים של כל חולה.

 

טיפול בקורטיקוסטרואידים ותרופות מדכאות-חיסון מומלץ לביטויים הנוירו-פסיכיאטריים שמשקפים תהליך אימוני/דלקתי, כמו מצב בלבולי חריף, דלקת לא חיידקית של קרום המוח (aseptic meningitis), דלקת של חוט השדרה (myelitis), נוירופתיות של עצבי הגולגולת או עצבים פריפריים ומצב פסיכוטי. טיפול נוגד-טסיות או נוגד-קרישה מומלץ לביטויים הקשורים ל-APS, בייחוד מחלה צרברווסקולארית תרומבוטית. בנוסף יש לשקול טיפול להקלת התסמינים.

 

8 מההמלצות מתמקדות בביטויים נוירו-פסיכיאטריים חמורים ושכיחים.

 

כדוגמא לתרשימי הזרימה שעתידים להופיע במאמר, הכותבים הציגו בכנס תרשים זרימה לניהול של חשד לפגיעה קוגניטיבית. התרשים כלל הערכת גורמי סיכון, בדיקות סקר, אישור האבחנה, בדיקות הכרחיות והצעה לטיפול.

 

הכותבים ציינו כי ההמלצות הן משמעותיות עבור ראומטולוגים ונוירולוגים, שנקראים לייעץ לחולים עם ביטויים נוירו-פסיכיאטריים.

 

מומחה שהשתתף בכנס ציין כי קשה להבחין בין מצבים פסיכיאטריים המתרחשים באוכלוסייה הכללית ובין הביטויים הקשורים ללופוס. גם לאחר שימוש בהדמיה ובדיקות CSF, קשה להבדיל בין זיהום, ביטויים נוירו-פסיכיאטריים של לופוס ומצבים פסיכיאטריים אחרים. לדבריו, ההמלצות יסייעו לריאומטולוגים בטיפול בחולים אלו.

 

 

מתוך הכנס  EULAR 2009: The Annual European Congress of Rheumatology.

 

 

לידיעה במדסקייפ

 

 

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני