חדשות

האם מחלת לופוס עורית בתינוק הינה גורם סיכון להפרעות לבביות מולדות בילד הבא? (מתוך Arthritis & Rheumatism)

11/02/2010

מאת ד"ר בן פודה שקד

 

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון Arthritis & Rheumatism עולה כי מחלת לופוס עורית בתינוק (Cutaneous Neonatal Lupus) באחאים בוגרים מהווה גורם סיכון להתפתחות של חסם הולכה מולד (מחלת לופוס קרדיאלית) בילד הבא.

 

יתרה מכך, החוקרים מציינים כי הפריחה העורית במחלה זו הינו על פי רוב חולפת, המופיעה סביב גיל שישה שבועות ונעלמת בגיל שישה חודשים לערך, כשנוגדני הלופוס האמהיים כבר נעלמו ממחזור הדם של התינוק. הם מוסיפים כי בעוד שהנגעים העוריים ב-Neonatal Lupus הינם שפירים בפני עצמם, הרי שעשויים להוות גורם סיכון משמעותי למחלה חמורה יותר באחאים צעירים.

 

החוקרים ביקשו במחקרם זה לבחון את שיעור ההישנות של מחלת לופוס ניאונטאלית בקרב 58 משפחות, תוך השמת דגש מיוחד על שיעורי הופעת הצורה הלבבית של המחלה. בכל אחת מהמשפחות הייתה אם שהראתה נוגדני Anti-SSA/Ro וכן ילד אחד לפחות שנולד לאחר ילד הסובל ממחלת לופוס עורית ניאונטאלית.

 

החוקרים מדווחים כי בקרב כל 77 ההיריונות אשר נרשמו לאחר לידת ילד עם לופוס עורית ניאונטאלית, שיעור ההישנות הכולל של כלל צורות המחלה עמד על 49%. לדבריהם, 14 תינוקות (18%) סבלו מחסם הולכה לבבי מולד מדרגה 2 או 3, משמע עלייה של פי 10 כמעט מהשיעור המדווח במשפחות בהן אין ילד הסובל מהמחלה. הם מוסיפים כי 23 ילדים (30%) סבלו ממחלה עורית, וילד אחד (1%) הראה הפרעות המטולוגיות/כבדיות מבודדות.

 

לטענת החוקרים, ממצאיהם אלו מעידים על כך שבקרב נשים שילדיהם סובלים מצורה כלשהי של לופוס ניאונטאלית צריכות להימצא במעקב קפדני במהלך ההיריון הבא בחיפוש אחר סימנים כלשהם של הפרעות לבביות בעובר המתפתח. מעקב זה עשוי לכלול בדיקות אקוקרדיוגרם חוזרות לעובר, הם מציעים. החוקרים מסכמים כי תוצאותיהם עשויות לסייע בעת ייעוץ למשפחות, וכן לאפשר תכנון מדוייק יותר של מחקרים עתידיים בנושא זה שמטרתם מניעה של המחלה.

 

Arthritis Rheum 2010

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני