חדשות

שכיחות לופוס גבוהה כפליים מכפי שסברו בעבר (Arthritis Rheum.)

13/02/2014

 

מתוצאות שני מחקרים חדשים עולה כי ייתכן ושכיחות SLE (Systemic Lupus Erythematosus) עשויה להיות גבוהה כפליים מכפי שסברו בעבר, עם שכיחות העומדת על 128.7 לכל 100,000 נשים.

 

החוקרים כותבים כי מהנתונים עולה בבירור כי מדובר בסוגיה בעלת חשיבות רבה לבריאות האישה, וכי אינה זוכה לתשומת הלב לה זוכים נושאים אחרים.  במסגרת המחקר הנוכחי הם ערכו סקירה מקיפה והצליחו, לטענתם, לשרטט את התמונה המדויקת ביותר של המחלה בארצות הברית.

 

בפעם הראשונה, החוקרים מאוניברסיטת מישיגן הצליחו לאסוף נתונים אודות שיעורי המחלה באוכלוסיות שונות בארצות הברית, עם ייצוג גדול של חולים אפריקאים-אמריקאים.  במחקר נלווה התמקדו חוקרים באוכלוסיית חולים בג'ורג'יה. שני המחקרים, שפורסמו במהדורת פברואר של כתב העת Arthritis & Rheumatology, מאשרים ממצאים קודמים לפיהם לופוס הרבה יותר נפוץ והרבה יותר חמור בשחורים, בהשוואה ללבנים.

 

במחקר ממישיגן החוקרים בחנו את שכיחות לופוס בדרום מישיגן, באזורים שכללו כ-2.4 מיליון תושבים. הם בחנו את הרשומות בבתי חולים ומערכות בריאות אחרות, מרפאות פרטיות, תביעות מדיקייד ומאגרי נתונים ומעבדות וקבעו אם המקרים ענו על לפחות 4 מבין 11 קריטריונים של ה-ACR (American College of Rheumatology) להגדרת SLE. פאנל של שישה ריאומטולוגים סקר לאחר מכן את המקרים עם ההגדרות שלהם.  הדבר הוביל לשתי מערכת, אחת היא מערכת הקריטריונים הפשוטה של ה-ACR והשנייה על-פי הגדרות הריאומטולוגים.

 

החוקרים חישבו את השיעור הגולמי של היארעות לופוס (מספר האבחנות החדשות בכל שנה) וההימצאות (מספר החולים עם אבחנה קיימת בכל שנה) לכל אדם בשנים 2002-2004, לאחר מכן תקננו את השיעורים הללו לגיל ומין.

 

במחקר מג'ורג'יה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות כ-1.6 מיליון תושבים בשנת 2002 וזיהו את המקרים של לופוס מאותם מקורות כמו החוקרים ממישיגן.  גם במקרה זה, החוקרים ספרו את מספר החולים שענו על לפחות ארבעה קריטריוני ACR. עם זאת, במקום סקירה של ריאומטולוגים את המקרים, החוקרים ספרו גם את המקרים שאובחנו ע"י הריאומטולוג המטפל ומקרים שענו על פחות מארבעה קריטריוני ACR אך כללו מחלת כליות. הדבר הוביל לשתי מערכות, האחת, על-בסיס קריטריוני ACR והשנייה, על-בסיס ההגדרות המשולבות.

 

שני המחקרים הובילו לשיעורים דומים מאוד לפי הגדרות ה-ACR, אך שונים מאוד לפי הקריטריונים האחרים שהוגדרו.

 

מהמחקרים עולים מספר ממצאים מעניינים אחרים. לדוגמא, החוקרים מצאו כי שיא ההיארעות הוא בגיל צעיר יותר  בנשים שחורות, בהשוואה לנשים לבנות. ייתכן כי ממצאים אלו מרמזים לגורמי הסיכון למחלה. מחקרים קודמים של משפחות מצאו כי גנים משחקים תפקיד, אך אינם מזהים בבירור את החולים שיפתחו לופוס והרושם הוא כי ישנם גורמי סיכון סביבתיים המשחקים תפקיד.

 

החוקרים מג'ורג'יה מצאו כי 6.7% מהחולים במחקר סבלו ממחלת כליות סופנית. לא זוהו הבדלים בין הגזעים בשיעור החולים עם אבחנה חדשה של לופוס עם מחלת כליות סופנית. עם זאת, בקרב חולים שחיו עם לופוס, שכיחות מחלת כליות סופנית הייתה גבוהה פי שבע בשחורים, בהשוואה ללבנים.

 

המידע החדש עשוי לסייע לרופאים לזהות את המחלה בשלב מוקדם יותר, עם הגברת המודעות ותשומת הלב למחלה.

 

Arthritis Rheum. 2014;66:357-378

 

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני