מאמרי מערכת

טיפול בקרן פרוטון במלנומה של הקשתית ב- 107 חולים / פרופ' מרדכי רוזנר

29/04/2018


מלנומה של הקשתית הינה גידול נדיר המתפתח מתאים נוירואקטודרמליים. גידול זה מהווה כשני שליש מכל הגידולים הראשוניים של הקשתית, אך רק חמישה אחוזים מכל המלנומות של האובאה. ההיארעות השנתית של מלנומה של הקשתית היא בין שניים לששה מקרים מתוך עשרה מיליון אנשים. נראה שהפרוגנוזה שלהם טובה יותר מזו של המלנומות של הדמית, עם שיעור ריפוי מקומי של בערך 95 אחוזים, ושיעור גרורות של חמישה אחוזים או פחות, בהשוואה ל- 30 אחוזים או יותר במקרים עם מלנומה של הדמית. הטיפול במלנומות קטנות של הקשתית ושל מלנומות אירידוסיליאריות הינו בדרך כלל אירידקטומיה או אירידוציקלקטומיה סקטוריאלית, ואנוקלאציה במקרים הנדירים של גידולים גדולים. האירידקטומיה כרוכה בתחלואה ובסיבוכים משמעותיים של העין, כמו התפתחות ירוד, היפוטוניה, פגיעה בקרנית, היפרדות רשתית, פטיזיס ופוטופוביה מגבילה. בנוסף לכך, האירידקטומיה לא מונעת לחלוטין זריעה של תאי גידול. היות והתוצאות האונקולוגיות של טיפול במלנומה של הרשתית הן טובות, נחקרו טיפולים שמרניים יותר עם תחלואה מועטה יותר. הטיפולים השמרניים מבוססים על תוצאות טיפוליות דומות של תמותה בעקבות ברכיתרפיה כמו באנוקלאציה עבור מלנומות של הדמית. טיפלו בברכיתרפיה גם במלנומות של הקשתית בעיניים שהיו מועדות לאנוקלאציה. הסיבוכים לאחר ברכיתרפיה כוללים התפתחות ירוד, ודלקת משמעותית של הלשכה הקדמית וכמו כן גם נזק לקרנית.
טיפול בקרן פרוטון הינו סוג של רדיותרפיה המאופיין בהחדרה של מינון מרוכז של קרינה ומהווה טיפול מקובל במלנומות של הדמית. דמטו Damato וחבריו היו הראשונים שהשתמשו בקרן פרוטון לטיפול במלנומה של הקשתית בשנת 1994. מאז נעשו רק מחקרים בודדים על התוצאות ארוכות הטווח של גישה כזו בטיפול במלנומות של הקשתית. המטרה של המחקר הנוכחי היו לבדוק את התוצאות של ריפוי מקומי, תופעות הלוואי וסיבוכים בעין בעקבות טיפול בקרן פרוטון במלנומות של הקשתית. הטיפול בוצע באחד מתוך 12 המקומות בעולם בהם ניתן לבצע טיפול כזה.
החוקרים הם מצרפת ומאיטליה, מהחלקות לאונקולוגיה הקרנתית של Cancer Centre Francois Baclesse, Normandie UniversitedUnicaen, Caen ושל Cancer Centre Antoine Lacassagne, Nice, France, ממחלקות העיניים של Croix-Rousse University Hospital, University Claude Bernard Lyon, Ocular Oncology Center, E.O. Ospedali Galliera, Genoa, University Hospital Pasteur 2, Nice, וכן מהמחלקה לביוסטטיסטיקה וניהול מידע של Institut de Cancerologie de Lorraine, Vandoeuvre-Les-Nancy. המחקר היה רטרוספקטיבי וכלל 107 חולים עם מלנומה של הקשתית משלושה מרכזים אזוריים לרפואת עיניים, שטופלו באמצעות קרן פרוטון במרכז טיפולים אחד בין 1996 ל- 2015. התוצאים העיקריים היו חדות ראייה מיטבית תוצאות בדיקה במנורת סדק, תוצאות פונדוסקופיה ובדיקת אולטרסאונד בכל פגישת ביקורת. משך המעקב המדיאני היה 49.5 חדשים. לחמישה מתוך 107 חולים הייתה חזרה מקומית של הגידול תוך פרק זמן מדיאני של 36.3 חדשים. השכיחות המחושבת של החזרה הייתה 7.5 אחוזים בחמש שנים. כל חמשת החולים היו עם מעורבות של הזווית. שכיחות מוגברת של חזרה הייתה במקרים של מלנומה דיפוזית של הקשתית. ארבעה מקרים היו עם חזרה מחוץ לשדה ומקרה אחד היה עם חזרה בזווית. שלושה מהמקרים עם חזרה טופלו שוב עם קרן פרוטון ושניים (עם מחלה T1b  ואחד עם מחלה T3  דיפוזית) עברו אנוקלאציה. באף אחד מהחולים נמצאו גרורות או הייתה תמותה מהגידול. הראייה השתפרה ב- 59.4 אחוזים. ירוד התפתח ב- 57.4 אחוזים מתוך 5 החולים ללא ירוד או שלא היו אחרי ניתוח ירוד בעת האבחנה של המלנומה. דווח על גלאוקומה משנית בשמונה חולים המהווים 7.6 אחוזים, אובאיטיס בחמישה חולים המהווים 4.7 אחוזים, והיפמה בארבעה חולים המהווים 3.7 אחוזים. כל הסיבוכים למעט בחמישה חולים היו קלים, חולפים ולא פגעו לאורך זמן בחדות הראייה. חמישה מקרים עם גלאוקומה, כולל אחד עם אובאיטיס, היו עם סיבוכים קשים שגרמו לפגיעה בחדות הראייה.
מסקנת החוקרים היא שטיפול בקרן פרוטון במלנומה של הקשתית הוא יעיל וכרוך ביחסית תחלואה מועטה בעקבותיו.


Thariat J, Rahmi A, Salleron J, Mosci C, Butet B, Maschi C, Lanza F, Lanteri S, Baillif  S, Herault J, Mathis T, Caujolle JP
Proton Beam Therapy for Iris Melanomas in 107 Patients
Ophthalmology 2018;125:606-614


מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

© e-Med 2024 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני